Marek Maďarič o „najcennejšej časti“ prejavu premiéra Fica po atentáte

MAĎARIČ Marek Maďarič. Foto: Jozef Jakubčo/SME/Profimedia.sk

Premiér Robert Fico nás vyviedol z ilúzie o podstatnej zmene. Ale to nie je iba jeho vina. Hovorí komentátor Štandardu a bývalý minister kultúry Marek Maďarič po prvom verejnom prejave predsedu vlády, na ktorého bol v polovici mája spáchaný atentát. Odpovedal aj na otázky, či sa zmení vnímanie premiéra Fica a jeho politiky západnými lídrami, či bol prejav len osobným posolstvom predsedu vlády alebo aj rukopisom jeho poradcov.

Akého Roberta Fica ste videli a počuli po tom, čo zverejnil svoj prvý prejav po atentáte?

Vrátil sa politik, možno ešte silnejší ako bol, pretože ukázal, že je pripravený využiť v politickom súboji atentát na svoju osobu. A to nie je výčitka. Bol to atentát na premiéra a predsedu strany a mal politické motívy, takže sa nevyhnutne stal súčasťou našej politiky a bude ju ovplyvňovať. Samozrejme, v prejave zazneli aj osobnejšie tóny, keď hovoril o bolesti a poškodení svojho zdravia. Ale je zrejmé, že to utrpenie, ten šok, že mu išlo o život, Roberta Fica nezlomili a platí to klasické – čo ťa nezabije, to ťa posilní.

Atentátnikovi odpustil, nepodnikne ani žiadne právne kroky a nebude žiadať náhradu škody. Čo hovorí toto gesto voči atentátnikovi?

Pekné gesto, ale súčasne aj trochu účelové, pretože vzápätí po odpustení atentátnikovi posunul jeho konanie motivačne k opozícii, keď ho označil ako posla zla a aktivistu slovenskej opozície.

Aký tón udal Robert Fico slovenskej politike do ďalších mesiacov?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami