Fico odvolil z nemocnice. A znovu skritizoval Západ za eskaláciu napätia s Ruskom

Predseda vlády Robert Fico zverejnil na Facebooku fotografiu toho, ako hlasuje vo voľbách do Európskeho parlamentu. Urobil tak vyše tri týždne od atentátu v Handlovej. Na zábere sa opiera o barlu.

447729161_1036114734539493_2572820718883375866_n Foto: Facebook

„Odvolil som v nemocnici, lebo aj tieto voľby sú dôležité. Je potrebné voliť poslancov Európskeho parlamentu, ktorí budú podporovať mierové iniciatívy a nie pokračovanie vojny,“ napísal politik.

Premiér označil za dôkaz toho, že západné demokracie si neželajú mier, ale eskaláciu napätia, fakt, že súhlasili s používaním západných zbraní v rukách Ukrajiny na útoky na ciele v Rusku. Fico tvrdí, že k eskalácii napätia určite príde.

„Ako predseda vlády SR nebudem ťahať Slovensko do žiadnych podobných vojenských dobrodružstiev a v rámci našich malých slovenských možností budem robiť všetko, aby mier dostal prednosť pred vojnou,“ avizoval líder.

Ide o jeho druhý odkaz smerom k občanom od streľby. Prvý zverejnil v stredu formou takmer štvrťhodinového videa.

Pripomeňme, že pokiaľ ide o zmienené používanie západných zbraní, najviac sa v tomto ohľade skloňuje súhlas Spojených štátov, ktoré sú podľa posledných informácií ochotné diskutovať aj o rozšírení povolenia na širšiu geografickú oblasť Ruska.

Za ďalšiu úroveň zvyšovania napätia je všeobecne považované vyslanie vojenských inštruktorov na Ukrajinu. Francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý inicioval vytváranie širšej koalície, chce tému doriešiť v najbližších dňoch. Niekoľko štátov vraj už súhlas poskytlo.

Slováci si v sobotu volia poslancov do Európskeho parlamentu (EP). Volebné miestnosti v 5930 okrskoch sú otvorené od 7.00 do 22.00. Občania môžu krúžkovať najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny. Zo Slovenska bude zvolených 15 europoslancov na funkčné obdobie piatich rokov.