Gašpar: Možno sa zmení koaličná zmluva a Danko bude predsedom parlamentu

tibor gašpar Tibor Gašpar. Foto: Martin Baumann/TASR

Poslanec Smeru Tibor Gašpar sa pridal k politikom materskej strany, ktorí podporili kandidatúru lídra SNS Andreja Danka na post predsedu parlamentu. Po prezidentských voľbách sa takto vyjadrili premiér a predseda Smeru Robert Fico a nedávno aj minister obrany za Smer Robert Kaliňák.

„Je možné prijať kompromis, že by post predsedu parlamentu mohol zastávať Andrej Danko a koaličná zmluva by sa zmenila,“ povedal Gašpar v nedeľnej relácii TA3 V politike. Podľa neho by sa následne mohli ďalšie zmeny dotknúť aj obsadenia ministerstiev, ktoré doteraz obsadil Hlas. Bližšie však prípadné pohyby v rezortoch nešpecifikoval.

Jeho spolubesedník v TA3 poslanec Progresívneho Slovenska (PS) Martin Dubéci poukázal na to, že obsadenie miesta šéfa parlamentu sa už dlhšie ťahá a „vnútrokoaličné napätie má vplyv na celkové fungovanie parlamentu“. Poslanec PS si nemyslí, že je úlohou jeho strany voliť nového predsedu paralmentu. „Sme veľmi opatrní, ako budeme ďalej postupovať. V tomto momente je skôr nepravdepodobné, že by sme niekoho podporili,“ dodal Dubéci.

Chceme stabilitu, odkazoval Smer

Minister obrany Robert Kaliňák pred pár dňami povedal, že je na SNS a Hlase, ako sa dohodnú. Poznamenal, že dohoda je „nad písmo“, teda nad podpísanú koaličnú zmluvu.

„Myslím si, že pre stabilitu a vyváženosť koalície je to dobrý návrh. Podporuje ho tak Robert Fico, ako ja. Myslím si, že Andrej Danko by bol dobrý predseda parlamentu. Rozumiem a viem presne, čo píše koaličná zmluva, ale koaličná zmluva sa rodila v čase, keď sme ešte nemali nového prezidenta, kde sa takisto tá podpora nejakým spôsobom kreovala,“ hovoril minister Kaliňák.

Koalícia má v pondelok hovoriť o novom šéfovi parlamentu

Kreslo predsedu parlamentu je neobsadené od zvolenia Petra Pellegriniho za prezidenta. Vtedy prišiel o poslanecký mandát, a teda aj o pozíciu šéfa parlamentu. Parlament zatiaľ vedie jeho podpredseda Peter Žiga (Hlas).

Nový predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok pred vyše týždňom zdôraznil, že sa má rešpektovať koaličná zmluva a nárok strany na post predsedu parlamentu.

Koalícia sa témou obsadenia druhej najvyššej ústavnej pozície v štáte bude zaoberať v pondelok 10. júna. Predseda SNS Danko pred pár dňami spomínal, že by bolo dobré, keby sa inaugurácie prezidenta Pellegriniho 15. júna zúčastnil už nový šéf Národnej rady SR.


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...