Republika urobila v eurovoľbách skok, aký sa inej strane nepodaril

Kandidátka strany Republika Milan Uhrík Milan Uhrík. Foto: Jakub Kotian/TASR

Hnutie Republika skončilo v eurovoľbách na treťom mieste, ale v počte získaných hlasov je jedinečné. Ani jedna strana v porovnaní s parlamentnými voľbami v roku 2023 nedokázala teraz v eurovoľbách osloviť viac voličov. Výnimočné je to aj tým, že tentoraz prišlo voliť o polovicu menej ľudí ako vlani.

Faktom je, že eurovoľby sú iným typom volieb a pre mnohých ľudí sú dôležitejšie voľby do Národnej rady SR. Tie priťahujú aj viac pozornosti a sú kľúčové pre ďalší vývoj v štáte.

Republika v minuloročných národných voľbách získala 141-tisíc hlasov. V eurovoľbách jej podporu vyjadrilo 185-tisíc ľudí. To znamená, že v absolútnom vyjadrení dokázala cez víkend osloviť o 44-tisíc voličov viac, avšak pri oveľa nižšej účasti. Teraz bola na úrovni necelých 34 percent, v parlamentných voľbách to bolo až vyše 68 percent.

Sociológ Václav Hřích hovorí, že je ťažké povedať, kde strany čerpali svojich priaznivcov a koľko mohli získať u konkurentov, pretože na to nie sú dáta. Podľa neho však veľká časť komunikácie smerovala k voličom cez zástupcov v europarlamente a téma eurovolieb sa na nich viac nabaľovala. V minulosti túto výhodu malo mimoparlamentné Progresívne Slovensko a teraz mimoparlamentná Republika. „Tým pádom sa im aj ľahšie mobilizovalo,“ usúdil sociológ.

Silnejšia mobilizácia PS

Víťazné Progresívne Slovensko (PS) podporilo v eurovoľbách vyše 410-tisíc voličov. Vlani v parlamentných voľbách získalo 536-tisíc hlasov. Za volebným výsledkom z vlaňajška zaostalo o zhruba 126-tisíc hlasov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami