Aktivistku súdenú pre antifa útok v Budapešti oslobodia. Zvolili ju totiž za europoslankyňu

profimedia-0860347295 Ilaria Salisová na súde v Budapešti. Foto Profimedia.sk

Talianka Ilaria Salisová vlani v Budapešti spolu s ďalšími členmi hnutia Antifa podľa polície fyzicky napadla ľudí, ktorých považovala za neonacistov. V Maďarsku ju preto obvinili a čelila dlhoročnému väzeniu. Na súdny proces čakala najprv vo väzbe a neskôr v domácom väzení v Budapešti. Po tom, ako Salisovú zvolili do europarlamentu, ju podľa všetkého čaká sloboda. Začala totiž platiť jej poslanecká imunita. Európsky parlament by ju však na žiadosť Maďarska mohol imunity zbaviť.

Tridsaťdeväťročnú taliansku učiteľku v Budapešti zatkli vo februári 2023 po tom, čo sa zúčastnila na demonštrácii proti neonacistickému pochodu. Podľa denníka The Guardian ju obvinili z troch pokusov o ublíženie na zdraví a účasť v krajne ľavicovej extrémistickej organizácii. Guardian uvádza, že podľa maďarského práva jej hrozil trest 24 rokov odňatia slobody.

Z čoho bola obvinená

Podľa Sky News Taliansko mala Ilaria Salisová spolu s ďalšími dvoma antifa aktivistami pochádzajúcimi z Nemecka v uliciach budapeštianskej mestskej časti Gazdagrét zbiť muža, ktorého si pre jeho vojensky vyzerajúce oblečenie pomýlila s účastníkom zmieneného pochodu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami