Rusko by mohlo upraviť svoju jadrovú doktrínu. Hovorí o eskalačných akciách USA a NATO

Victory Day parade rehearsal Foto: Profimedia.sk

Rusko by mohlo v reakcii na kroky Západu prepísať svoju jadrovú doktrínu. V utorok to naznačil námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov, ktorého slová citovala tlačová agentúra TASS.

„Môžem povedať len toľko, že situácia smeruje k ďalšiemu zhoršovaniu a výzvy, ktoré sa množia v dôsledku neprijateľných a eskalačných akcií Spojených štátov a ich spojencov v NATO, nepochybne vyvolávajú pred nami celú otázku, ako základné dokumenty v oblasti jadrového odstrašovania možno viac zosúladiť s aktuálnymi potrebami,“ odpovedal diplomat na otázku, aké body by mohli ovplyvniť prípadné zmeny základov štátnej politiky v oblasti jadrového odstrašovania.

„Kým sa neprijmú príslušné rozhodnutia, v našej praxi neexistuje žiadne predbežné pokrytie toho, aké zmeny sa môžu vykonať,“ dodal Riabkov.

Hovoril o tom aj Putin

Zmenu v ruskej jadrovej doktríne minulý týždeň v piatok už naznačil aj ruský prezident Vladimir Putin. „Táto doktrína je živý nástroj a my pozorne sledujeme, čo sa vo svete okolo nás deje, a nevylučujeme nejaké zmeny tejto doktríny. To sa týka aj testovania jadrových zbraní,“ povedal Putin.

Šéf Kremľa zároveň skonštatoval, že použitie jadrových zbraní na vyriešenie konfliktu na Ukrajine nie je potrebné. „Ich použitie je možné vo výnimočnom prípade – v prípade hrozby pre suverenitu a územnú celistvosť krajiny. Nemyslím si, že takáto vec nastane. Nie je to potrebné,“ povedal Putin na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami