Mičovský: Matovič je slovenský Havel. Pozitívne vstúpi do histórie

27. schôdza NRSR v Bratislave Ján Mičovský. Foto: Jaroslav Novák/TASR

K radu politikov verných expremiérovi Igorovi Matovičovi za akýchkoľvek okolností sa ako minister hnutia OĽaNO po vyslovení dôvery zrekonštruovanej vláde pridáva aj šéf rezortu pôdohospodárstva Ján Mičovský. Matoviča pritom prirovnáva k poslednému československému a prvému českému prezidentovi Václavovi Havlovi.

Ešte koncom marca, keď sa len rozhodovalo o výmene Igora Matoviča na čele vlády, sa skupinka poslancov hnutia OĽaNO rázne postavila za svojho predsedu. V liste, ktorý zverejnila televízia TA3, sa vyhrážali odchodom z poslaneckého klubu v prípade, ak Matovič neostane premiérom.

„Príliš dlho sme ustupovali a boli sme mäkkí, až tí, ktorí rok podlo útočili na nás, dostali chuť nás totálne pokoriť. Keď zlomia Igora, nakoniec zlomia aj nás a to je cieľ. … Stál za nami, je čas sa postaviť za neho a našu dôstojnosť. … Nebudem súčasťou poslaneckého klubu, ktorý sa rozhodne hodiť lídra svojho hnutia cez palubu,“ písalo sa v liste, ktorý koloval v OĽaNO a jeho existenciu potvrdili aj poslanci hnutia Peter Pollák a Ján Herák.

Dnes už vieme, že vyhrážky časti členov poslaneckého klubu „obyčajných“ boli plané. Igor Matovič vo funkcii predsedu vlády síce skončil a nahradil ho jeden z jeho najbližších spolupracovníkov Eduard Heger, ktorého Matovič vymenil v kresle ministra financií, ale na list sa zabudlo a poslanci klub OĽaNO neopustili.

Matovič ostal Matovičom

Rekonštruovaná vláda na čele s Hegerom získala prvý májový utorok dôveru parlamentu, ale expremiér si ani tentokrát neodpustil menší útok na ministra hospodárstva a lídra SaS Richarda Sulíka, ktorý je na pracovnej ceste v Dubaji, takže na vyslovení dôvery v Národnej rade nebol prítomný.

Matovič sa v pléne parlamentu ujal slova a tentokrát utrúsil pripomienku udalostí spred desiatich rokov, keď podľa neho „niekto povýšil vlastné ego a vystavil nás ôsmim rokom vlády Smeru“. Narážal tak opäť na časy vlády Ivety Radičovej, ktorú položil práve Sulík, čo mu bývalý predseda vlády nezabúda pripomenúť pri každej možnej príležitosti. Podľa Matoviča sa tentokrát pri súčasnej koaličnej kríze podarilo spoločnými silami zabrániť, aby ego zvíťazilo.

Sám seba Matovič prirovnal k „symbolu utrpenia“, čo napísal aj na Facebooku. „Ľudia a Slovensko si zaslúžia nádej a čas na naplnenie predvolebných sľubov. S premiérom, ktorý je symbolom pandémie, utrpenia a najväčšej zdravotnej krízy od l. svetovej vojny … a ktorý ľuďom, hoc nerád, ale musel brať slobodu, by to bolo veľmi ťažké. Je ťažké byť symbolom utrpenia ľudí, ale pre to, aby nový premiér mohol byť symbolom nádeje, to bolo nevyhnutné spraviť,“ uviedol expremiér po vyslovení dôvery zrekonštruovanému kabinetu.

Predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár varoval, že pokiaľ sa znova bude opakovať „cirkus“ ako v prípade poslednej koaličnej krízy, ktorá viedla k reštartu vlády, tak jeho hnutie sa už na ďalšej zrekonštruovanej vláde nebude podieľať a bude sa zasadzovať za vyhlásenie predčasných volieb.

Hrdý člen Matovičovej vlády

Podpora voči bývalému predsedovi vlády u niektorých politikov hnutia však neutícha ani teraz, po rekonštrukcii vládneho kabinetu, ktorá sa dá označiť za kozmetickú, keďže Matovič s Hegerom si len vymenili funkcie a aj ako minister financií rieši Matovič veci z portfólia iných rezortov. Napríklad zdravotníctva, zahraničných vecí a najnovšie aj práce sociálnych vecí a rodiny.

„Na poslednej vláde, ktorú ako premiér viedol Igor Matovič, som vystúpil a povedal som nasledovné, že budem navždy hrdý, že som mal možnosť byť súčasťou jeho vlády,“ vyhlásil minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO) v rozhovore, ktorý portál denníka Pravda uverejnil v relácii Ide o pravdu v deň, keď parlament vyslovil dôveru Hegerovmu kabinetu.

Mičovský priznal, že pri rozhodovaní o výmene Matoviča na čele vlády bol na jeho strane. Dodal, že bol sám ochotný vzdať sa funkcie ministra len preto, aby líder OĽaNO zostal premiérom. Na poslednej vláde, ktorej predsedal Matovič, ho Mičovský nazval „slovenským Havlom“.

„Išiel za svojím cieľom, aj keď šanca na úspech vôbec nebol vysoká a strhol ľudí, ktorí verili, že raz to bude možné,“ zdôvodnil minister prirovnanie Matoviča k Havlovi. Pripomenul pritom, že s expremiérom prežil v politike desať rokov a verí, že cieľom Matoviča je boj za slušné riadenie štátu.

Matovičovi verní a vstup do histórie

Z pohľadu šéfa agrorezortu je Igor Matovič človek, ktorý určite pozitívne vstúpi do histórie slovenskej politiky. Na facebookové statusy a kadejaké čertovské hrátky sa podľa neho zabudne. „Asi sa bude veľmi v histórii spomínať, že tu bola vláda, ktorá dokázala, že je možné spravovať krajinu slušne,“ uviedol.

Mičovský je presvedčený, že premiéra Matoviča stvorila doba a nie je podľa neho pravda, že by svoju štátnickú úlohu ako premiér nezvládol. „Doba, ktorú sme tu žili, volala po človeku tohto typu,“ dodal.

Pripomeňme, že Mičovský nie je ani zďaleka jediný člen vlády, ktorý pevne stojí na strane Igora Matoviča, nech sa deje čokoľvek. Ďalším príkladom zapáleného bojovníka na strane expremiéra je bývalý bezpečnostný analytik Jaroslav Naď, ktorý sa postavil na čelo ministerstva obrany práve vďaka účasti a úspechu na kandidátke OĽaNO. Netreba pritom zabudnúť ani na bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorý bol popri Hegerovi jedným z Matovičových najbližších spolupracovníkov.

Spomedzi poslancov, ktorí horlivo bojujú za svojho predsedu, spomeňme napríklad zabávača a moderátora Jozefa Pročka. I on sa do politiky dostal práve vďaka účasti na kandidátke OĽaNO a na Matoviča nedá dopustiť. Rovnako je to aj s poslankyňou Zitou Pleštinskou (OĽaNO), ktorá na sociálnej sieti tvrdila, že Slovensko má vyše 80-tisíc vojakov a pravidelne sa na Facebooku zapája do diskusií, kde obhajuje Matoviča. Ani neúspešný poslanecký kandidát hnutia OĽaNO a bývalý starosta mestskej časti Bratislava-Vajnory Ján Mrva napriek neúspechu v parlamentných voľbách nedá na svojho straníckeho šéfa dopustiť a obhajuje ho pri každej príležitosti najmä na sociálnej sieti.


Ďalšie články