Video z vychádzky škôlkarov spustilo lynč. Psychológ: predčasné obviňovanie je nebezpečné 

budca,skolka2 Incident sa odohral na vychádzke škôlkarov v Budči. Ilustračné foto: FB Budčianski škôlkari

BUDČA – Na sociálnej sieti sa objavilo video, na ktorom sa podľa ľudí správa učiteľka z materskej školy hrubo, až agresívne, a to k malému dieťaťu.

Žena doslova surovo ťahala škôlkarku k ostatným deťom. Autor videa musel zrejme vidieť aj to, čo tomu predchádzalo a preto začal točiť incident na video. To sa následne objavilo na sociálnej sieti. Neskôr bolo vymazané.

Viacerí hovorili na základe zverejneného videa dokonca o týraní. V diskusii, ako to už býva zvykom, sa okamžite začal prevažne internetový lynč. Či bolo konanie učiteľky primerané alebo nie, musia rozhodnúť zodpovedné orgány.

Podľa psychologičky môže totiž verejnosť z krátkeho videa situáciu vnímať inak, ako naozaj bola v celom kontexte.  Incident sa odohral na vychádzke škôlkarov v Budči neďaleko Zvolena.

Video, na ktorom učiteľka v Budči strká do malého dievčatka, si pozrela aj psychologička z banskobystrického Centra poradenstva a prevencie Zuzana Benková.

„Keď som mala možnosť si pozrieť to video, videla som, že na prechádzke sú pani učiteľky, alebo jedna pani učiteľka s väčším počtom detí. Idú po chodníku, vedľa ktorého je hlavná cesta, po ktorej následne prešlo auto,“ uviedla Zuzana Benková.

„Je veľmi dôležité si uvedomiť, že učiteľka je okrem iného zodpovedná aj za bezpečnosť a zdravie detí. Môže sa teda stať, že verejnosť, v tomto prípade si dovolím tvrdiť, že až laická verejnosť, keď sa na to pozerá s určitým odstupom, môže vnímať celé to správanie a konanie inak, ako to v celom kontexte tej situácie môže byť,“ vysvetlila Benková.

Podľa slov psychologičky v tomto prípade mohlo ísť aj o situáciu, kde učiteľka zabraňovala tomu, aby dieťa nevybehlo na hlavnú cestu. Preto psychologička považuje takéto videá a komentáre na sociálnych sieťach za veľmi rizikové.

„Ako rizikové vnímam to, že autor videa neprišiel za riaditeľkou škôlky a s ňou reálne neriešil túto situáciu, ale hneď sa to dalo do online priestoru.

Práve v tomto priestore je riziko, že sa všetci stávame odborníkmi na danú a konkrétnu situáciu. Toto môže byť memento pre komentujúcich, že je lepšie nevyjadrovať sa k danej veci, pokiaľ nepoznáme celý kontext situácie,“ povedala Zuzana Benková.

Na políciu podnet na tento incident z prechádzky doposiaľ nikto nepodal. Oficiálna sťažnosť neprišla ani do škôlky. Ani jej zriaďovateľovi, ktorým je obec Budča. O videu však vedia.

Spomínaná učiteľka pracuje v zariadení, ktoré navštevuje 65 detí z obce a okolia približne päť rokov. Doposiaľ bola úplne bezproblémová, tvorivá a deti ju majú rady. Dokonca je sama matkou. K celej situácii sa nechceli vyjadriť ani rodičia malej škôlkarky.

„Nebudem sa k tomu vyjadrovať, lebo je to v štádiu riešenia. Vyvodia sa dôsledky, postupy, ktoré sú v zákonníku práce a budeme ďalej informovať, ako to bude pokračovať,“ povedala riaditeľka škôlky Zuzana Gondová.

„Veľmi nás mrzí vzniknutá situácia. Určite to budeme zodpovedne riešiť. Hneď, ako som sa dozvedel o tom čo sa stalo, požiadal som riaditeľku, aby zistila skutočnosti a prijala opatrenia, ktoré sú potrebné v takejto situácii,“ uviedol starosta Budče František Moravec.

Starosta obce komunikoval aj s rodičmi dievčatka a tí následne s riaditeľkou. Predbežne sa podľa neho dohodli na ďalšom postupe. „Budeme postupovať podľa zákona tak, ako je takéto situácie potrebné riešiť. V prípade, že sa  potvrdí pochybenie pani učiteľky, tak z toho vyvodíme dôsledky. 

Nechcem ale vyvodzovať predčasné závery, keďže som tam nebol. Nechcel by som teda nikomu ublížiť, krivdiť, aby to bolo objektívne, aby sa takáto situácia už nezopakovala,“ doplnil František Moravec.

„Vždy som bol hrdý na našu škôlku v obci, kde sa všetci poznáme a sme jedna rodina. Takéto veci nám asi nepridajú na dôveryhodnosti,“ dodal starosta.  

Podľa psychologičky by mali rodičia so svojimi deťmi hovoriť, o tom, ako bolo v škôlke, aké sú ich pocity. Avšak na druhej strane, treba komunikovať s učiteľkami, resp. vedením škôlky.

„Rodičia by sa mali rozprávať s deťmi, aj s tými v predškolskom veku, ako sa mali v škôlke a komunikovali s nimi. Potom si samozrejme treba informáciu, ktorá ich možno znepokojí, overiť a otvorene komunikovať s dospelým človekom.

To znamená v tomto prípade s pani učiteľkou, ktorá je v podstate ich partnerom na tej „dospeláckej“ úrovni v rámci komunikácie,“ doplnila psychologička Benková.

Podľa Trestného zákona za týranie blízkej a zverenej osoby hrozia v prípade dokázania vysoké tresty. Tohto týrania sa dopúšťa ten, kto týra blízku osobu alebo osobu, ktorá je v jeho starostlivosti alebo výchove, spôsobujúc jej fyzické alebo psychické utrpenie.

Za toto konanie hrozia až exemplárne tresty, pričom ich výška závisí od konania osoby. Sadzba sa pohybuje od 3 do 8 rokov, resp. od 7 do 15 rokov. V najzávažnejších prípadoch hrozí trest odňatia slobody od 15 do 25 rokov, alebo doživotie.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...