Prvé prekvapenie Eura. Zdolali sme Belgicko a začíname snívať o postupe zo skupiny

Belgicko - Slovensko Slovenskí fanúšikovia sa tešia z výhry po zápase E-skupiny Belgicko - Slovensko na ME vo futbale vo Frankfurte v pondelok 17. júna 2024. Foto: Martin Baumann / TASR

Slovenskí futbaloví reprezentanti odštartovali skupinovú časť turnaja na Majstrovstvách Európy vo futbale porážkou Belgicka. To je v rankingu FIFA tretím najlepším mužstvom planéty a jedným z favoritov Eura.

Prvé dve šance mali v rýchlom slede Belgičania, ale neskórovali. Slovensko sa do vedenia dostalo už počas siedmej minúty. Šancu dostal Juraj Kucka, jeho zakončenie z vnútra pokutového územia Casteels vyrazil, ale iba na úplne voľného Ivana Schranza. Ten presnou strelou skóroval a viedli sme 1 : 0.

Stav sa nám podarilo udržať až do konca prvého polčasu. Okrem toho sme si pripísali na konto gólovú šancu, keď opäť Kucka poslal parádny center na Lukáša Haraslína, ktorý strelou z prvej preveril schopnosti Casteelsa v 40. minúte zápasu.

V druhom polčase bola lopta v sieti dvakrát, vždy za chrbtom Dúbravku, ale ani jeden gól neplatil.

Krátko po začiatku druhého polčasu Romelu Lukaku dosiahol v 56. minúte gól po chybe v obrane. Napokon ho však rozhodcovia kvôli ofsajdu neuznali.

Tlak Belgičanov nabral na sile. Trossard vyslal dobrú strelu z hranice pokutového územia. Dúbravka jeho pokus vyrazil. Krátko na to, v 63. minúte mal súper ďalšiu obrovskú šancu. Bakayoko mal pred sebou len prázdnu bránu, ale z čiary jeho pokus doslova telom vytesnil Hancko, ktorý však zostal ležať na zemi. Po tvrdom zákroku to isté zažil Haraslín, ktorého v 70. minúte vystriedal Tomáš Suslov.

Naši hráči v druhom polčase občas zdržovali hru, čo ku koncu zápasu značne znervózňovalo súpera aj divákov.

V 84. minúte dostal belgický tím tretiu žltú kartu. Krátko na to opäť takmer vyrovnal na 1:1. Openda sa presadil na ľavom krídle cez Vavra a presnou prihrávkou našiel voľného Lukakua. Slovensko namietalo ruku, VAR ju potvrdil. Openda však pri spracovaní lopty zahral rukou a hlavný rozhodca gól neuznal.

Napínavé záverečné minúty oživil svojím zásahom Dúbravka, keď výbehom zastavil akciu Belgicka. Chytil aj ďalší pokus, keď sa Kevin De Bruyne dostal do zakončenia z vnútra pokutového územia.

Slovensko zdolalo topfavorita sezóny a víťazstvom 1 : 0 získalo tri body.

Je to veľký úspech pre slovenský futbal. Slováci sa doposiaľ s Belgičanmi stretli v ére samostatnosti trikrát. Z doterajších meraní síl sme si odniesli dve remízy 1 : 1 a jednu prehru 1 : 2.

Slovenskí reprezentanti si však v súboji s Belgičanmi verili. Dobré nastavenie „sokolov“ potvrdili tréner Francesco Calzona aj kapitán Milan Škriniar. V spojitosti s Belgickom sa hovorilo aj o možných absenciách v dôsledku zranení a nedostatočnej formy niektorých hráčov.

Calzona v nedeľu pripomenul, že Slováci musia napriek tomu ukázať sto percent a zároveň potvrdil, že jeho tím je v poriadku. „Môžem povedať, že všetci sú v poriadku, naštartovaní a ´nažhavení´. Podarilo sa nám vyriešiť niektoré drobné veci, ktoré nás trápili,“ povedal tréner Slovákov.

V pozícii kapitána odohral prvý vrcholový šampionát obranca Milan Škriniar, pre ktorého sú prebiehajúce ME tretie v kariére. „Je pre mňa obrovská česť viesť mužstvo ako kapitán na podujatí ako sú majstrovstvá Európy. Cítim sa pripravený rovnako, ako celé mužstvo. S chalanmi pozeráme každý zápas a nevieme sa dočkať, kedy aj my vybehneme na ihrisko,“ neskrýval nadšenie 29-ročný stopér.

Podľa vlastných slov cítil rovnaké nadšenie, ako pred ôsmimi rokmi na ME vo Francúzsku. „Emócie sú rovnaké, ako keď som bol mladý chalan, na každý jeden zápas sa teším a cítim tú správnu nervozitu. Futbal mám stále rád a hrám ho rovnako rád, ako keď som bol malý chlapec,“ povedal.

V základnej E-skupine sa ešte okrem Belgicka stretneme aj s Ukrajinou (21. júna o 15.00 h) a s Rumunskom (26. júna o 18.00 h). Do osemfinále postupujú prví dvaja zo skupiny a najlepšie štyri tímy z tretích miest. Teoreticky by nám tak na postup mohli stačiť aj tri body, so štyrmi by nám už postup uniknúť nemal.

Slováci sú celkovo na štvrtom veľkom turnaji a trikrát postúpili zo základnej skupiny – naposledy na ME 2016 vo Francúzsku. Belgičania patria medzi favoritov celého turnaja a medzi elitou sú od MS 2014. Najlepší výsledok dosiahli na ME 1980, kde nestačili vo finále so skóre 1 : 2 na západné Nemecko.

V druhom dnešnom zápase našej skupiny zdolalo Rumunsko Ukrajinu 3:0.

S Ukrajinou hráme v piatok o 15. hodine, s Rumunskom v stredu budúci týždeň o 18. hodine.

(gko, tasr)


Ďalšie články