Foto: Kúpaliská na hornej Nitre čoskoro otvoria letnú sezónu. Koľko zaplatíme za vstupné?

Národné centrum vodného póla v Novákoch otvára letnú sezónu od 29. júna. Foto: Národné centrum vodného póla Národné centrum vodného póla v Novákoch otvára letnú sezónu od 29. júna. Foto: Národné centrum vodného póla

HORNÁ NITRA – Krásne počasie láka ľudí na letné kúpaliská. Tie v okrese Prievidza otvoria brány pre verejnosť už o niekoľko dní. Zisťovali sme pripravenosť prevádzok aj bezpečnosť vodných nádrží v tomto regióne.

Letná sezóna na kúpalisku Dúha sa začala 17. júna

Kúpalisko Dúha sa rozprestiera pod lesom v blízkosti športovej haly a zimného štadióna na ploche dvoch hektárov. Vyznačuje sa pestrou ponukou aktivít a služieb.

„V areáli sa nachádza veľký plavecký bazén (50 m), detský bazén (hĺbka 30 cm), sedací oddychový bazén s vodnými dýzami a bazén s atrakciami. Medzi najobľúbenejšie atrakcie patria tobogan, šmýkačka, plážové volejbalové ihrisko, pieskoviská, ktoré ponúkajú miesto na relax a zábavu pre všetky vekové kategórie,“ povedal nám prevádzkar Dušan Šlosár.

Zároveň dodal, že všetky atrakcie sú zahrnuté do ceny vstupného. „Okrem občerstvovacích stánkov prevádzkujeme aj vlastnú kuchyňu, v ktorej budeme podávať hotové jedlá – burgery, bravčové kolená, pečené rebierka,“ doplnil.

V porovnaní s predchádzajúcou sezónou vstupné nemenia. Dospelý si pri pokladni zaplatí za celodenný vstup 7 eur (s trvalým pobytom v Partizánskom). Ostatní dospelí návštevníci z okolia si priplatia jedno euro.

Pre kategóriu deti od 6 rokov, študenti, dôchodcovia a ZŤP je cena lístka jednotná – 4 eurá. Vstup do areálu po 16:00 je zohľadnený zľavami na cene vstupného.

Termálne kúpalisko Chalmová si drží štandard kvality termálnej vody

V Termálnom kúpalisku Chalmová je samozrejmosťou vysoký štandard kvality liečivej termálnej vody. Ten pravidelne kontrolujú nezávislými testami.

Nachádzajú sa tu dva vonkajšie bazény. Využiť môžete veľký plavecký bazén s dĺžkou až 25 metrov. K dispozícii je aj druhý vonkajší bazén s vodnými atrakciami a brodiskom pre deti. V areáli môžete stráviť aj príjemnú dovolenku.

„Ponúkame viacero ubytovacích kapacít pre náročných aj menej náročných klientov. Ubytovať sa môžete v útulných chatkách, izbách na ubytovni, či využiť priestory autokempingu,“ povedala riaditeľka kúpaliska Tatiana Štrbová.

Prevádzkovateľ myslí aj na tých najmenších. Vyšantiť sa môžu na skákacom hrade s vodnou šmýkačkou, trampolíne, či zahrať si vodný futbal v megaguliach.

„Začiatkom tohto týždňa plánujeme dať žiadosť na odber vzoriek vody na Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prievidzi. Ak bude dobré počasie, prevádzku letných kúpalísk plánujeme spustiť koncom týždňa,“ doplnila Štrbová.

Cenu za vstupné oproti minulému roku nezmenia. Dospelý priamo pri pokladni zaplatí 7 eur. Senior, ZŤP a sprievod 6 eur, dieťa a študent 5 eur. Za dieťa do troch rokov sa neplatí nič, rovnako to je aj pri dieťati ZŤP s preukazom do 18 rokov.

Národné centrum vodného póla v Novákoch

Na mieste pôvodného vodnopólového bazéna vznikol moderný areál slúžiaci nielen vodnopólistom, ale v letnom období aj širokej verejnosti ako ideálne miesto na relax a športové aktivity.

Pre centrum je typická zasúvacia strecha, ktorá umožňuje využívať bazén za každého počasia a organizovať podujatia aj pod holým nebom.

Návštevníci majú počas letnej sezóny na výber z dvoch bazénov. Plavecký a detský so šmýkačkami. Otvorenie sezóny je naplánované na 29. júna, všetko však záleží od počasia.

Otváracie hodiny počas sezóny budú aktualizované na webstránke www.ncvp.sk, Facebooku aj Instagrame. „Keďže aj tento rok organizujeme detské letné plavecké tábory, počas nich budú otváračky zmenené (teda od 8. 7. do 11. 8.) pondelok až štvrtok od 15:00 do 19:00 a piatok, sobota a nedeľa od 10:00 do 19:00,“ ozrejmila zástupkyňa riaditeľa Národného centra vodného póla Tatiana Štangová.

Ako ďalej uviedla, do ceny vstupného, ktoré oproti minulému roku nemenia, sú zakomponované dve detské ihriská, ihrisko na plážový volejbal, ako aj vodné šmýkačky do bazéna.

Jednorazový vstup v čase od 10:00 do 19:00 vyjde dospelého a dieťa od 12 rokov 8 eur, dieťa od 3 do 12 rokov a ZŤP/dôchodcu 6 eur.

Od 15:00 do 19:00 je cena vstupného pre dospelého a dieťa od 12 rokov 4 eurá, pre dieťa od 3 do 12 rokov a ZŤP/dôchodca 3 eurá. Deti do troch rokov majú vstup zdarma.

Na plážovom kúpalisku sa v tomto roku neokúpete

Rekreačno-športový areál na Plážovom kúpalisku otvorí svoje brány 17. júna. Počas letnej sezóny budú sprístupnené otváracie hodiny pre širokú verejnosť od 9:30 do 17:30.

„Areál bude aj v tomto roku slúžiť len na opaľovanie, športové vyžitie a relaxáciu. Bazény a objekty kúpaliska sú nevhodné na bezpečnú, hygienicky nezávadnú a spoľahlivú prevádzku. Kúpanie vo vodnej nádrži nie je povolené. K dispozícii sú sprchy a WC,“ informovala vedúca úseku dopravy, služieb a verejnej zelene bojnických Technických služieb Ľudmila Nováková.

Na záver dodala, že mesto Bojnice hľadá komplexné riešenie využitia rekreačno-športového areálu v budúcnosti.

Bezpečné vodné nádrže

Otvoreniu sezóny kúpalísk predchádza kontrola Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prievidzi so sídlom v Bojniciach.

„K dnešnému dňu (17. 6.) sme v okresoch Partizánske a Prievidza obdržali žiadosť na odber vzorky vody iba z letného kúpaliska Dúha v Partizánskom,“ informovala nás z oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ Prievidza Simona Majtánová.

„Na kúpalisku Dúha je všetko v poriadku, prevádzkovateľ obdržal rozhodnutie o uvedení do prevádzky,“ dodala.

Počas letnej sezóny využívajú návštevníci na kúpanie aj prírodné vodné plochy v Kanianke, Nitrianskom Rudne a Veľkých Uherciach.

Podľa hygieničky Majtanovej uvedené vodné nádrže nemajú prevádzkovateľa a ľudia sa tam môžu kúpať len na vlastné riziko.

„V rámci letných mesiacov monitorujeme kvalitu vody v rámci našich spádových území na uvedených vodných nádržiach, aby sme vedeli včas zachytiť prípadnú mikrobiologickú, biologickú a chemickú závadnosť. Odber bol vykonaný 11. júna,“ vysvetlila Majtanová.

Podľa nej vodné nádrže v Kanianke a vo Veľkých Uherciach spadali do limitných hodnôt. Vo vodnej nádrži v Nitrianskom Rudne boli prekročené črevné enterokoky.

„Všetky tieto informácie budú v krátkom čase zverejnené na stránke Verejného zdravotníctva SR, tam si môžu záujemcovia pozrieť na mapách aktuálne hodnoty a kvalitu vody,“ uzavrela odborníčka.

Kúpalisko Chalmová si drží štandard kvality termálnej vody. Foto: Stanislav Vavro
Hygienici odobrali vzorky z vodnej nádrže Veľké Uherce. Foto: Stanislav Vavro
Sedací oddychový bazén s vodnými tryskami na kúpalisku Dúha v Partizánskom. Foto: Stanislav Vavro
Letná sezóna na kúpalisku Dúha začala 17. júna
Letná sezóna na kúpalisku Dúha v Partizánskom sa začala 17. júna. Foto: Stanislav Vavro

Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...