Výbuch munície vo vojenskom priestore v Česku si vyžiadal jednu obeť. Černochová: Nešlo o sabotáž

Na snímke ministerka obrany Českej republiky Jana Černochová počas tlačovej konferencie po podpise Dohody o ochrane vzdušného priestoru Slovenskej republike počas 11. ročníka Medzinárodných leteckých dní SIAF v priestoroch Leteckej základne Malacky-Kuchyňa v sobotu 27. augusta 2022. Foto: Jaroslav Novák/TASR Na snímke ministerka obrany Českej republiky Jana Černochová počas tlačovej konferencie po podpise Dohody o ochrane vzdušného priestoru Slovenskej republike počas 11. ročníka Medzinárodných leteckých dní SIAF v priestoroch Leteckej základne Malacky-Kuchyňa v sobotu 27. augusta 2022. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Pri pondelkovom výbuchu v českom vojenskom výcvikovom priestore Libavá zomrel jeden človek, osem ľudí sa zranilo. Na sociálnej sieti X to v pondelok napísala česká armáda. Miesto nešťastia navštívila česká ministerka obrany Jana Černochová.

Zatiaľ nešpecifikovaná munícia vybuchla podľa armády krátko po 11. hodine v priestore trhacej jamy Čermná počas plánovaného výcviku pyrotechnikov. „Na mieste bolo zranených osem vojakov z povolania a jeden občiansky zamestnanec. Jeden vojak, bohužiaľ, zomrel,“ napísala armáda. Všetci boli príslušníkmi Centra zabezpečenia munície Týniště nad Orlicí.

Na mieste zasahujú hasiči a udalosť vyšetruje vojenská polícia, ktorá začala úkony v trestnom konaní. Armáda dodala, že blízkych zranených a zomrelého vojaka už o nešťastnej udalosti informovala.

Na miesto zamierila ministerka obrany

„Výbuch, ku ktorému došlo vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá, je tragickou udalosťou, ktorej príčina je a bude predmetom vyšetrovania… Myslím na všetkých pozostalých zomrelého vojaka a tiež na všetkých ranených,“ uviedla na sociálnej sieti X. Zraneným popriala čo najrýchlejšie uzdravenie.

Nie je žiadne podozrenie, že by išlo o sabotáž, uviedla Černochová o výbuchu vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá po návšteve miesta tragédie. Navštívila troch vojakov hospitalizovaných v Olomouci.

V pláne má navštíviť aj ďalších dvoch vo fakultnej nemocnici, tí sú však podľa jej slov vo vážnejšom stave. Troch po ošetrení prepustili do domácej liečby.

Podľa primára chirurgického oddelenia vojenskej nemocnice v Olomouci Miroslava Najdekra nie je žiaden z vojakov v ohrození života. Spresnil, že prijali šesť vojakov, z toho troch ošetrili ambulantne, dvoch prijali na pozorovanie a operovať ich budú zrejme zajtra.

Vojenský výcvikový priestor Libavá so správnym strediskom v meste s rovnakým názvom vznikol v roku 1946 východne od Olomouca na základe rozhodnutia vtedajšej vlády. Po zákonných úpravách bol v roku 1950 zriadený vojenský obvod Libavá. Vstup na územie obvodu je bez povolenia obvodného úradu zakázaný.

Na čele nákupu munície pre Ukrajinu

Pripomeňme, že Česko stojí na čele iniciatívy na zabezpečenie delostreleckej munície pre Ukrajinu. S návrhom na nákup mimo členských štátov EÚ prišiel český premiér Petr Fiala na mimoriadnom summite EÚ v Bruseli začiatkom februára.

Český prezident Petr Pavel neskôr na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v polovici februára informoval o možnosti zakúpiť v tretích krajinách 800-tisíc delostreleckých granátov pre Ukrajincov brániacich sa pred ruskou agresiou.

Koncom mája bolo do českej muničnej iniciatívy zapojených 15 členských krajín EÚ a NATO s príspevkami vyše 1,6 miliardy eur. Slovensko sa do tejto iniciatívy zapojilo na úrovni súkromnej občianskej zbierky.

(tod/tasr)


Ďalšie články
Česká polícia odmietla stíhať schvaľovanie útoku na Fica. Smer sa pýta, či ich majú za bláznov

Česká polícia odmietla stíhať schvaľovanie útoku na Fica. Smer sa pýta, či ich majú za bláznov

Vládna strana Smer sa ohradila voči rozhodnutiu českej polície, ktorá odmietla stíhať slovné prejavy schvaľujúce atentát na premiéra Roberta Fica. Smer hovorí o politizácii českej polície a je zvedavý, ako na policajné uznesenie zareaguje české štátne zastupiteľstvo. Šéf brannobezpečnostného výboru parlamentu Tibor Gašpar zo Smeru v...