Zákaz vývozu bravčového mäsa z EÚ do Číny by mohol negatívne ovplyvniť slovenských chovateľov a spracovateľov. Uviedla Veronika Daničová, hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, v súvislosti s oznámením Číny o antidumpingovom vyšetrovaní dovozu bravčového mäsa a jeho vedľajších produktov z EÚ.
„Obmedzenie vývozu bravčového mäsa z EÚ do Číny môže negatívne ovplyvniť náš domáci trh tak, že niektoré členské štáty EÚ ako Španielsko, Dánsko, Holandsko, Nemecko, Francúzsko vyvážajú do Číny značné množstvo bravčového mäsa,“ spresnila.
Ak by prišlo k obmedzeniu, či dokonca k ukončeniu vývozu, museli by krajiny nájsť nové trhy, aj za nižšie ceny, len aby umiestnili svoju produkciu. Toto by mohlo negatívne ovplyvniť slovenských chovateľov a spracovateľov, ktorí nebudú schopní konkurovať v prípade enormnému pretlaku produkcie na vnútornom trhu
Hoci Slovensko nevyváža bravčové mäso do Číny, hovoriť dá sa hovoriť o nepriamom negatívnom dosahu. „Slovensko je v celoeurópskom aj celosvetovom meradle veľmi malý producent bravčového mäsa. Naša produkcia bravčoviny ani zďaleka nepokrýva domácu spotrebu. Avšak ceny jatočných ošípaných sa odvíjajú od cien veľkých producentov v rámci EÚ, ktorá je najväčším svetovým vývozcom tejto komodity, a Čína je najväčším svetovým dovozcom,“ dodala hovorkyňa agrorezortu.
Aj podľa slov výkonnej riaditeľky Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Evy Forrai môže zákaz vývozu bravčového mäsa do Číny spôsobiť na trhoch v EÚ stagnáciu alebo mierny pokles jeho ceny. „V prípade poklesu ceny bravčového mäsa by táto situácia nepriaznivo postihla hlavne slovenské bitúnky, ako aj slovenských spracovateľov. Tí prioritne spracovávajú čerstvé mäso z domácej produkcie, a to možno ešte s výraznejším cenovým rozdielom v porovnaní s bravčovým mäsom zo zahraničia. Tým by cenová konkurencieschopnosť slovenských výrobcov výrazne poklesla,“ podčiarkla Forrai.
(tasr)