Zákaz vývozu bravčoviny do Číny môže negatívne ovplyvniť slovenský trh

Zákaz vývozu bravčového mäsa z EÚ do Číny by mohol negatívne ovplyvniť slovenských chovateľov a spracovateľov. Uviedla Veronika Daničová, hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, v súvislosti s oznámením Číny o antidumpingovom vyšetrovaní dovozu bravčového mäsa a jeho vedľajších produktov z EÚ.

„Obmedzenie vývozu bravčového mäsa z EÚ do Číny môže negatívne ovplyvniť náš domáci trh tak, že niektoré členské štáty EÚ ako Španielsko, Dánsko, Holandsko, Nemecko, Francúzsko vyvážajú do Číny značné množstvo bravčového mäsa,“ spresnila.

Ak by prišlo k obmedzeniu, či dokonca k ukončeniu vývozu, museli by krajiny nájsť nové trhy, aj za nižšie ceny, len aby umiestnili svoju produkciu. Toto by mohlo negatívne ovplyvniť slovenských chovateľov a spracovateľov, ktorí nebudú schopní konkurovať v prípade enormnému pretlaku produkcie na vnútornom trhu

Hoci Slovensko nevyváža bravčové mäso do Číny, hovoriť dá sa hovoriť o nepriamom negatívnom dosahu. „Slovensko je v celoeurópskom aj celosvetovom meradle veľmi malý producent bravčového mäsa. Naša produkcia bravčoviny ani zďaleka nepokrýva domácu spotrebu. Avšak ceny jatočných ošípaných sa odvíjajú od cien veľkých producentov v rámci EÚ, ktorá je najväčším svetovým vývozcom tejto komodity, a Čína je najväčším svetovým dovozcom,“ dodala hovorkyňa agrorezortu.

Aj podľa slov výkonnej riaditeľky Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Evy Forrai môže zákaz vývozu bravčového mäsa do Číny spôsobiť na trhoch v EÚ stagnáciu alebo mierny pokles jeho ceny. „V prípade poklesu ceny bravčového mäsa by táto situácia nepriaznivo postihla hlavne slovenské bitúnky, ako aj slovenských spracovateľov. Tí prioritne spracovávajú čerstvé mäso z domácej produkcie, a to možno ešte s výraznejším cenovým rozdielom v porovnaní s bravčovým mäsom zo zahraničia. Tým by cenová konkurencieschopnosť slovenských výrobcov výrazne poklesla,“ podčiarkla Forrai.

(tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok