Poľsko: Úrady udelili pokutu nemocnici, ktorá odmietla vykonať interrupciu

Poľsko: Úrady udelili pokutu nemocnici, ktorá odmietla vykonať interrupciu žene, ktorej zdravie mohlo byť v dôsledku tehotenstva ohrozené.

Interrupciu chcela 41-ročná žena podstúpiť v 14. týždni tehotenstva v zdravotníckom centre v meste Pabianice. „Žena predložila dokumenty od psychiatra, v ktorých sa jasne uvádzalo, že pokračovanie tohto tehotenstva bolo hrozbou pre jej zdravie alebo život,“ uviedla Antonina Lewandowská z Nadácie pre ženy a plánovanie rodiny FEDERA.

Nemocnica si však od ženy vyžiadala ďalšie dokumenty a odmietla interrupciu vykonať. Žena nakoniec zákrok podstúpila v inom zariadení.

Poľský Národný fond zdravia dospel k záveru, že toto odmietnutie bolo protizákonné, a nemocnici udelil pokutu 550-tisíc zlotých (asi 127-tisíc eur). Zdravotnícke centrum Pabianice sa proti rozhodnutiu plánuje odvolať.

Hovorca Národného fondu zdravia uviedol, že prebieha podobná kontrola aj v ďalších dvoch zdravotníckych zariadeniach.

„Dospeli sme do situácie, keď nemocnice, ktoré dodržiavajú zákon, sú ako niečo špeciálne… Dúfame, že rozhodnutie potrestať túto nemocnicu bude začiatkom konca tohto trendu,“ uviedla Lewandowská.

(tasr, reuters)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok