Kotlár v parlamente vyhlásil, že pandémia na Slovensku nebola

Splnomocnenec vlády pre vyšetrovanie pandémie Peter Kotlár v stredu vyhlásil, že koronavírusová pandémia na Slovensku nebola. Skonštatoval to na mimoriadnom parlamentnom zdravotníckom výbore.

2220241801_vlada12_12013263 Splnomocnenec vlády pre preverenie riadenia pandémie Peter Kotlár. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„V závere môjho vyšetrovania, ktoré prednesiem v septembri, je aj jasný dôkaz toho, že na Slovensku pandémia nebola z hľadiska toho, čo pandémia znamená, z hľadiska incidencie a ostatných merateľných parametrov,“ povedal Kotlár na parlamentnom výbore.

Po otázke opozičných poslancov politik z kandidátky SNS uviedol, že tento svoj výrok myslí „smrteľne vážne“.

Záznam týchto slov zverejnil Kotlár aj na facebookovej stránke Martina a Peter, ktorú používa ako výsledok svojej spolupráce s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou v internetovej TV Slovan.

„Nebola splnená podmienka incidencie. Bodka. Infekčný agens tu bol. Pandémia nie,“ uviedol v popise zhruba minútového videa splnomocnenec Ficovho kabinetu.

Štandard so žiadosťou o reakciu o dovysvetlenie týchto tvrdení Kotlára oslovil. Zaujímali nás predovšetkým konkrétne dáta a čísla, o ktoré svoje tvrdenia opiera. Odpovedal nám jednoslovne: „v septembri“.

Ako už zaznelo vyššie, práve v tento mesiac by mal Kotlár predstaviť závery vyšetrovania k manažovaniu pandémie COVID-19.

KDH žiada jeho odvolanie

Parlamentnú opozíciu tieto slová pohoršili. „Bol som súčasťou manažmentu pandémie, viem, akým ťažkým obdobím si prechádzali ľudia na Slovensku a zdravotníci. Je mi veľmi ľúto, že o niečom takomto musíme vôbec diskutovať,“ uviedol na margo nich poslanec KDH Peter Stachura. KDH vyzýva vládu, aby Kotlára z funkcie splnomocnenca vlády odvolala.

„Poslanec a splnomocnenec vlády Peter Kotlár neostal svojej povesti nič dlžný. Na dnešnom zdravotníckom výbore povedal, že pandémia nebola. Pred odborníkmi a vedcami, ktorí boli hosťami na výbore zvolanom opozíciou. Ak takéto argumenty použil aj na pôde WHO, neurobil nám iba svetovú hanbu, ale priamo ohrozil pozíciu Slovenskej republiky pri budúcich rokovaniach,“ povedal poslanec PS Oskar Dvořák.

„Načo máme splnomocnenca pri vyšetrovaní niečoho, čo na Slovensku nebolo? Je to pľuvanec do tváre všetkým, ktorí si ochorením prešli, všetkým pozostalým,“ skonštatoval zas poslanec Tomáš Szalay (SaS).

Kotlár budí kontroverzie

Nie je to pritom prvýkrát, keď Kotlár svojimi slovami vyvolal rozruch. Iba pred niekoľkými týždňami povedal, že sa chce vážne zaoberať konšpiračnou teóriou o chemtrails [nemýliť si s experimentami s ovplyvňovaním počasia, pozn.red.].

„Tí, ktorí sa pýtajú na chemtrails, tak, samozrejme, venujeme sa aj veľmi zaujímavým letovým dráham v čase celoplošného testovania aj iných momentov v posledných rokoch,“ vyhlásil v rozhovore s ministerkou kultúry, ktorý naživo odvysielali na sociálnej sieti.


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok