Podoľak: Severná Kórea pomáha Rusku s masovým vraždením Ukrajincov

Podoľak: Severná Kórea pomáha Rusku s masovým vraždením Ukrajincov. Vyzval na väčšiu medzinárodnú izoláciu oboch krajín.

„Niet pochýb o tom, že Severná Kórea dnes aktívne spolupracuje s Ruskom vo vojenskej oblasti a zámerne poskytuje zdroje na masové vraždenie Ukrajincov,“ povedal poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un podpísali v stredu v Pchjongjangu zmluvu o komplexnom strategickom partnerstve medzi oboma krajinami. Táto nová zmluva nahrádza základné dokumenty medzi Ruskom a Severnou Kóreou, podpísané v rokoch 1961, 2000 a 2001.

Spojené štáty a ich spojenci tvrdia, že Severná Kórea poskytuje Rusku muníciu a rakety, ktoré sú následne použité na Ukrajine. Kyjev hlásil nález úlomkov severokórejskej munície na bojisku.

Dodávky delostreleckej munície z KĽDR do Ruska pomáhajú Moskve udržiavať „vysokú intenzitu útokov“, uviedol Podoľak. „To má vplyv na priebeh udalostí vo vojne a výrazne zvyšuje počet civilných obetí,“ dodal.

Poradca zároveň kritizoval „absolútnu neschopnosť“ medzinárodných sankcií voči Rusku a Severnej Kórei. „Je zrejmé, že reštriktívne opatrenia uvalené na Rusko a Severnú Kóreu nestačia. Potrebujeme prísnejší prístup k skutočnej izolácii,“ zdôraznil.

(tasr, reuters)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok