Vodca Hizballáhu varoval, že v prípade vojny by v Izraeli nebolo nikde bezpečne

Vodca Hizballáhu varoval, že v prípade vojny by v Izraeli nebolo nikde bezpečne. Zároveň pohrozil Cypru, že by bol súčasťou konfliktu, ak by Izraelu poskytol svoje letiská a základne.

„Nepriateľ dobre vie, že sme sa pripravili na najhoršie… a že žiadne miesto… nebude ušetrené našich rakiet,“ uviedol Nasralláh. Izrael nás musí očakávať „na zemi, na mori a vo vzduchu“, vyhlásil.

Vodca Hizballáhu dodal, že „nepriateľ sa skutočne obáva, že odpor prenikne do Galiley“ na severe Izraela.

Militanti Hizballáhu v Libanone a izraelské jednotky sa v pohraničí navzájom pravidelne ostreľujú posledných osem mesiacov – paralelne s vojnou v Pásme Gazy. Hizballáh podporovaný Iránom minulý týždeň odpálil proti Izraelu dosiaľ najviac rakiet a bezpilotných lietadiel, čím reagoval na izraelský nálet, pri ktorom zahynul vysokopostavený veliteľ hnutia.

Šéf izraelskej diplomacie Jisrael Kac v utorok pohrozil Hizballáhu zničením v prípade „totálnej vojny“. „Sme veľmi blízko momentu, keď sa rozhodneme zmeniť pravidlá hry proti Hizballáhu a Libanonu. V totálnej vojne bude Hizballáh zničený a Libanon bude tvrdo zasiahnutý,“ povedal.

Izraelská armáda v utorok oznámila, že „operačné plány ofenzívy v Libanone boli schválené a potvrdené“, pripomína AFP.

„Otvorenie cyperských letísk a základní izraelskému nepriateľovi na cielenie Libanonu by znamenalo, že cyperská vláda je súčasťou vojny a hnutie by k nej tak pristupovalo,“ uviedol Nasralláh.

(tasr, afp)