V Novom Mexiku naďalej zúria ničivé požiare; zahynuli dvaja ľudia

Dvaja ľudia zahynuli v dôsledku lesných požiarov na juhu amerického štátu Nové Mexiko. Plamene tam už zničili najmenej 500 obydlí a z horskej obce Ruidoso museli evakuovať približne 8 000 miestnych obyvateľov.

Pozostatky jednej obete sa našli na sedadle vodiča v zhorenom vozidle, uviedla v stredu polícia štátu Nové Mexiko. Neskôr sa ukázalo, že ide o 60 ročného muža. Podľa guvernérky Michelle Lujanovej Grishamovej bolo dvoma požiarmi zničených približne 500 domov a poškodených ďalších najmenej 1 400. Ide o jedny z najničivejších lesných požiarov v histórii Nového Mexika.

Požiare severne a južne od obce Ruidoso zničili už viac než 9 000 hektárov plochy. Zalesnená oblasť približne 135 kilometrov juhovýchodne od najväčšieho mesta tohto štátu Albuquerque bola sériou lesných požiarov postihnutá aj v roku 2022. Nové Mexiko je už niekoľko desaťročí sužované suchom, v dôsledku ktorého sú lesné požiare čoraz ničivejšie a čoraz rýchlejšie sa šíria.

(reuters, tasr)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac