Bratislavskému kraju je najviac podobný jeden zo slovinských krajov

Bratislavskému kraju je najviac podobný jeden zo slovinských krajov Osrednjeslovenska. Podľa aplikácie EU Twinnings ide o zhodu na 99,77 percenta.

Rovnako ako Bratislavský kraj, aj región v strede Slovinska má prevažne mestský charakter, jeho súčasťou je hlavné mesto krajiny a vytvára porovnateľnú pridanú hodnotu. Naopak, najnižšiu zhodu s Bratislavským krajom má turecký región Tunceli.

Slovenské kraje majú vzájomne vysokú mieru podobnosti. Spomedzi slovenských regiónov sa Bratislavský kraj najviac, takmer na 99 percent, zhoduje s Trnavským krajom. Najmenej je podobný Prešovskému kraju, ale stále s pomerne vysokou mierou zhody, ktorá podľa aplikácie predstavuje vyše 97 percent.

Východné Slovensko je najviac podobné juhovýchodnému, Západné Slovensko juhozápadnému bulharskému regiónu. Stredné Slovensko s mierou podobnosti až 99,95 percenta má svojím socioekonomickým charakterom blízko k chorvátskej oblasti Jadranska Hrvatska.

Nová aplikácia EU Twinnings pomáha odhaľovať regionálne podobnosti naprieč Európou. Tento inovatívny nástroj, dostupný prostredníctvom data.europa.eu, je zameraný na podporu cezhraničnej spolupráce a zvyšovanie informovanosti medzi európskymi susedmi.

(sita)