Hnutie Slovensko vyzýva stiahnuť z rokovania lex atentát

Hnutie Slovensko vyzýva stiahnuť z rokovania lex atentát. Zákon by mal ísť riadnym legislatívnym procesom. Tvrdí to predseda poslaneckého klubu hnutia Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš.

Hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde Eduard Hegera Michal Šipoš. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Hnutiu Slovensko prekáža, že zákon rieši doživotnú rentu pre premiéra Roberta Fica (Smer) a tiež to, že rieši obmedzovanie práva na zhromažďovanie. Šipoš predložil v pléne Národnej rady (NR) SR aj pozmeňujúci návrh, ktorým navrhuje vypustiť takmer všetky články zákona.

Poslanec kritizuje, že návrh, ktorý má riešiť zlepšenie bezpečnosti, rieši bývanie a doživotný plat ústavných činiteľov. „Je zrejmé, že rozšírením nároku na ubytovanie pre ústavných činiteľov a už vôbec nie doživotnou rentou pre predsedu vlády sa bezpečnostná situácia v SR nezlepší a táto právna úprava do tohto návrhu zákona s týmto názvom nepatrí,“ ozrejmil Šipoš.

 Kritizuje aj časť návrhu zákona, vďaka ktorej by došlo k prelomeniu telekomunikačného tajomstva, „keďže už pri podozrení zo spáchania priestupku prostredníctvom elektronickej komunikačnej služby musí podnik poskytnúť Policajnému zboru všetky údaje potrebné na zistenie a identifikáciu zdroja komunikácie“. Vypustiť by sa podľa Šipoša mala aj časť zákona, ktorá sa týka zmien v Trestnom zákone. Nesúhlasí s rozširovaním skutkovej podstaty trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia.

(tasr)