Blanár: Podporujeme rozširovanie EÚ o nových členov

Blanár: Podporujeme rozširovanie EÚ o nových členov. Šéf slovenskej diplomacie na rokovaní v Rakúsku zdôraznil, že štáty západobalkánskeho regiónu čakajú na prijatie do EÚ pridlho.

O možnostiach ďalšej podpory prístupového procesu západobalkánskych krajín s Európskou úniou hovorili v piatok ministri zahraničných vecí neformálneho zoskupenia Priatelia západného Balkánu.

Skupina Priatelia západného Balkánu vznikla vlani s cieľom oživiť a zrýchliť prístupový proces. Tvoria ju Česká republika, Grécko, Chorvátsko, Rakúsko, Slovensko, Slovinsko a Taliansko. Ich ministri sa stretli so západobalkánskymi rezortnými kolegami v rámci konferencie Európske fórum Wachau.

„Zoskupeniu Priatelia západného Balkánu sa podarilo presadiť, aby bolo z úrovne lídrov krajín EÚ prijaté rozhodnutie o budúcom otvorení prístupových rokovaní s Bosnou a Hercegovinou, a nasledujúci týždeň sa uskutoční medzivládna konferencia, ktorou sa oficiálne odštartuje proces prístupových rokovaní pre Čiernu Horu,“ vyzdvihol Blanár.

S podporou skupiny takisto schválili európsky finančný nástroj na podporu socioekonomického rozvoja regiónu za šesť miliárd eur na roky 2024 – 2027.

(tasr)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok