Argentínsky prezident Javier Milei pricestoval do Madridu

Argentínsky prezident Javier Milei pricestoval do Madridu, kde začal svoje niekoľkodenné európske turné. Nestretne sa s ním žiadny člen španielskej ľavicovej vlády, ani kráľ Filip VI.

Javier Milei Javier Milei. Foto: TASR/AP

Na májovom podujatí európskej volebnej kampane španielskej pravicovo-populistickej strany Vox Milei ostro zaútočil na premiéra Pedra Sáncheza a jeho manželku Begoñu Gómezovú označil za „skorumpovanú“. Gómezovú vyšetrujú pre obvinenia z korupcie a konfliktu záujmov. Ona aj premiér však obvinenia odmietajú.

Milei sa sám označuje za anarchokapitalistu a španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares ho obvinil z „frontálneho útoku na našu demokraciu, naše inštitúcie a Španielsko“.

Prezident sa odmietol za svoje výroky verejne ospravedlniť a pokračuje vo verbálnych útokoch. Madrid následne odvolal svoju veľvyslankyňu z Buenos Aires.

Milei bol v máji na predvolebnej akcii strany Vox v Madride oslavovaný ako rocková hviezda, píše nemecká agentúra DPA. Vyše 10-tisíc účastníkov stretnutia nadchol výrokmi ako „socializmus vedie k otroctvu alebo k smrti“ či sociálna spravodlivosť je „vždy nespravodlivá“.

Prítomní boli aj vysokopostavení zahraniční činitelia vrátane francúzskej političky Marine Le Penovej, portugalského politika Andrého Venturu a izraelského ministra pre sociálnu rovnosť Amichaia Čikliho. Talianska premiérka Giorgia Meloniová sa pripojila prostredníctvom videokonferencie a maďarský premiér Viktor Orbán poslal odkaz.

Milei sa plánuje stretnúť s konzervatívnou prezidentkou autonómneho Madridského spoločenstva Isabel Díazovou Ayusovou, ktorá by mu mala udeliť čestnú medailu. Ústredná španielska vláda Ayusovú obvinila, že chce premiéra Sáncheza „vyprovokovať“. Milei má tiež dostať cenu od liberálnej nadácie.

Argentínsky prezident by mal v sobotu navštíviť Hamburg a v nedeľu sa v Berlíne stretnúť s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Poslednou zastávkou jeho európskeho turné bude Česko.

(dpa, tasr)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok