Štát zavádza nové pravidlá. Elektrické bicykle a kolobežky budú pod prísnejším dohľadom

Štát zavádza nové pravidlá. Elektrické bicykle a kolobežky budú pod prísnejším dohľadom Ilustračná foto. Zdroj: Milan Kapusta/TASR

Ministerstvo dopravy SR pripravuje novelizáciu vyhlášky, ktorá zavedie nové povinnosti pre všetky bicykle, kolobežky a samovyvažovacie vozidlá s pomocným motorom. Hlavným cieľom legislatívnej úpravy je zlepšenie kontroly týchto populárnych dopravných prostriedkov. 

Rezort dopravy avizoval zámer novelizovať vyhlášku prostredníctvom predbežnej informácie. Ako pre Trenčiansky Štandard uviedla hovorkyňa Petra Poláčiková, účinnosť by mala nadobudnúť od 1. januára 2025, predchádzať jej bude štandardné pripomienkové konanie.

Po tomto dátume budú musieť byť všetky elektrické dopravné prostriedky označené výrobným štítkom, ktorý bude obsahovať základné informácie o zariadení.

„Výrobný štítok definuje presné EN normy (európske normy), kde je stanovené, aké údaje musia byť na štítku uvedené. Pri kontrole v rámci dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky sa môžu tieto údaje overiť a zistiť, či dané vozidlo je možné používať v cestnej premávke,“ doplnila Poláčiková.

Pre majiteľov už existujúcich zariadení nebude potrebný žiadny dodatočný postup, keďže výrobný štítok zabezpečuje výrobca už vo fáze produkcie.

Spomínaná novela vyhlášky vznikla na základe podnetu dopravnej polície. Z dôvodu nárastu popularity elektrických kolobežiek a elektrobicyklov sa totiž policajný zbor snaží efektívne monitorovať ich používanie a dodržiavanie dopravných predpisov.  

„Vykonávame bezpečnostné akcie s cieľom zvýšiť bezpečnosť používateľov práve týchto dopravných prostriedkov a ostatných účastníkov cestnej premávky. Takisto vykonávame preventívne a osvetové kampane, pravidelné kontroly zamerané na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky,” ozrejmila pre redakciu Zuzana Hrabovská z Odboru komunikácie a prevencie Prezídia PZ.

Pre zaujímavosť, v roku 2023 spôsobili vodiči e-kolobežiek a e-bicyklov v rámci celého Slovenska spolu 86 nehôd, z toho jednu smrteľnú. V období od 1. januára 2024 do 13. júna 2024 spôsobili vodiči elektrických dopravných prostriedkov spolu 35 nehôd, pričom ťažko zranili 4 osoby a 24 osôb skončilo s ľahkými poraneniami. 

Novinka z dielne rezortu dopravy by okrem iného mala zaviesť aj ďalšie úpravy týkajúce sa prevádzky vozidiel v cestnej premávke, ktoré však v tejto fáze legislatívneho procesu nie sú konkretizované. Zjednotí tiež požiadavky na sprievodné vozidlá pre nadmernú a nadrozmernú dopravu spolu s technickými podmienkami pre povoľovanie zvláštneho užívania ciest.


Ďalšie články