Video: Otvorili najkrajší úsek Vážskej magistrály. Uspokojí potreby cyklistov?

cyklotrasa Ladce - Puchovtitulka S novým cykloúsekom z Púchova do obce Ladce sú cyklonadšenci spokojní. Foto: Ľubomír Chochula

PÚCHOV – Do mozaiky Vážskej cyklomagistrály pribudol nový viac ako 12-kilometrový úsek z obce Ladce do Púchova, ktorý na slávnostnom otvorení 17. júna požehnali rímsko-katolícky a evanjelický kňaz. Na podujatí nechýbal ani otec Petra Sagana.

Trenčiansky samosprávny kraj tak zo 100 km Vážskej cyklomagistrály vybudoval už 61 km, čo na slávnosti nezabudol pripomenúť župan Jaroslav Baška. Poďakoval sa všetkým, ktorí prispeli svojím dielom k realizácii tejto líniovej stavby.

Samotná výstavba piateho úseku z celkových ôsmich na Vážskej cyklomagistrále v Trenčianskom kraji trvala 305 dní. Projekt stál 10,2 milióna eur s DPH.

Trasa vedie krásnym prostredím. Nechýbajú odpočívadlá s mobiliárom či oceľový most, no dominantou je 91 metrov dlhá nová moderná cyklolávka ponad rieku Váh. Tu sa cyklotrasa rozdeľuje samostatným 505-metrovým úsekom napájajúcim sa na obec Lednické Rovne, pričom hlavná vetva pokračuje do Púchova.

„Pre mňa je tento úsek najkrajší na Vážskej cyklomagistrále v našom kraji. Pretože je členitý, zaujímavý a je na ňom jediný nový cyklomost na tých 100 km. Nechcem nikoho uraziť, ale tu nezaspíte ako možno niekde na juhu Slovenska, kde idete 15 km vedľa kukurice po samej rovine,“ povedal Baška.

Nová cyklotrasa ukázala svoj potenciál už v máji, keď ešte nebola skolaudovaná. Cyklopočítač, ktorý je na tom úseku zabudovaný, vykázal číslo 17 000 účastníkov za mesiac. Očakávaná ročná návštevnosť je až štvrť milióna. „Hlavne to bolo budované ako alternatívny spôsob dopravy pri cestovaní do práce a z práce. Aj my sme tu dnes prišli v sedle bicykla z Trenčína, absolvovali sme 42 km,“ dodal predseda TSK.

Na otvorení nechýbal spolu s ďalšími v 200-členom pelotóne ani Ľubomír Sagan, ktorý je otcom slávneho cyklistu Petra Sagana. „Podporujem túto iniciatívu, lebo mladí začínajúci cyklisti majú možnosť jazdiť aj na tejto cyklotrase,“ poznamenal pre Trenčiansky Štandard Sagan. Bol prítomný tiež prezident Slovenského cyklistického zväzu (SZC).

„Teší ma, že pribudla nová cyklotrasa, ktorá je vhodná aj na cyklovýlety jednotlivcov, dvojíc, skupín či rodín. No môžu ju tiež využívať adepti cyklistiky na tréning, pretože je segregovaná od automobilovej dopravy, čo z hľadiska bezpečnosti prináša veľké benefity,“ uviedol šéf SZC Peter Prívara.

Zjazd z cyklolávky a odbočka do obce Lednické Rovne. Zdroj: Ľubomír Chochula

Na cyklotrase sme stretli aj Ukrajinku Máriu Pavlišinecovú, ktorá už rok a pol žije so svojou rodinou v Nimnici. Pochádzajú z obce Velikij Rakovec, čo je neďaleko od hranice so Slovenskom, asi 50 km od Mukačeva.

S manželom majú dve deti, piataka Michaila a druháka Vitalija. „Na Slovensku sa nám páči. Naše deti si túto cyklotrasu i tú pri Nimnici obľúbili. Vždy, keď máme voľný čas a je dobré počasie, tak sa ideme spolu previezť. Jazdiť na bicykli je príjemným koníčkom,“ povedala pre Trenčiansky Štandard slušnou slovenčinou Pavlišinecová.

„Na novej cyklotrase sa mi najviac páči nádherný cyklomost ponad rieku Váh. No mne by najviac vyhovovalo, keby urobili cykloprepojenie do obce Ladce, kde žijem, aj z druhej strany, čiže od Dubnice nad Váhom. Pretože jazdiť na ceste spolu s autami nie je príjemné,“ vyjadril sa pre Trenčiansky Štandard Martin Kováč.

„Niekedy idem na bicykli aj do práce a z práce, ktorú mám v Novom Meste nad Váhom, čo je 50 km jedným smerom. Z Nového Mesta nad Váhom vedie cyklotrasa až do Nemšovej, odkiaľ sa cez cestičku, kde nechodia veľmi autá, dostanem do Dubnice nad Váhom. No potom je to po hlavnej ceste domov cez Ilavu nie až tak bezpečné pre cyklistov,“ vysvetlil.

Aj manželia Iveta Malovcová a Anton Malovec z dubnickej mestskej časti Prejta by privítali, keby už existovala cyklotrasa Dubnica nad Váhom – Ladce. Zatiaľ sa musia uspokojiť s cykloúsekom Ladce – Púchov, na ktorom prevetrali svoje cestné dvojkolesové tátoše.

Pre Trenčiansky Štandard hovorili Iveta Malovcová a Anton Malovec: Zdroj Ľubomír Chochula

Na cyklotrase Ladce – Púchov sme videli veľa cyklonadšencov. Napríklad aj manželov s malým dieťaťom v cyklokočíku či poľského cyklistu z Krakova, ktorý si to namieril od slovensko-poľských hraníc až do Bratislavy.

Možnosti na cyklodopravu a cykloturistiku sa v kraji ešte zlepšia, ak župa zrealizuje aj chýbajúce úseky na Vážskej cyklomagistrále: Trenčín – Dubnica nad Váhom (13,4 km), Nemšová – Dubnica nad Váhom – Ladce (15,2 km) a Nosická priehrada – Považská Bystrica žel. st. (10,1 km). Projekt chcú dokončiť do konca roka 2026.

Štart pelotónu na čele so županom pri príležitosti slávnostného otvorenia novej cyklotrasy v Púchove. Foto: Ľubomír Chochula
Cyklotrasu požehnali rímsko-katolícky kňaz farnosti Dohňany Anton Gavlas (vľavo) a evanjelický kňaz farnosti Púchov Dušan Cina. Foto: Ľubomír Chochula
Vpravo je Ľubomír Sagan (otec Petra Sagana), vľavo jeho bratranec Miloš Sagan. Foto: Ľubomír Chochula
Ukrajinka Mária so svojimi deťmi Michailom (vľavo) a Vitalijom. Foto: Ľubomír Chochula
Manželský pár s dieťaťom. Foto: Ľubomír Chochula
Manželia Malovcovci v plnom nasadení. Foto: Ľubomír Chochula
Poliak z Krakova si trasu vyskúšal tiež. Foto: Ľubomír Chochula
Na odpočívadle zľava: Ľubica Kolníková, dcéra Hana a Martin Kováč. Foto: Ľubomír Chochula
Cyklocestičku využívajú aj korčuliari. Foto: Ľubomír Chochula

Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...