Rezort financií chce zlepšiť výber daní. Avizuje tiež prepúšťanie štátnych zamestnancov

Po dani zo sladených nápojov a nikotínových výrobkov predstavilo ministerstvo financií na čele s Ladislavom Kamenickým ďalšie konsolidačné kroky. Tie budú taktiež zamerané na zvýšenie príjmov do štátnej pokladnice. Šéf rezortu načrtol kontúry prvého opatrenia na strane výdavkov. V ohrození sú štátni zamestnanci.

TK ministra financií SR Ladislava Kamenického a prezidenta finanènej správy Jozefa Kissa k efektívnejšiemu výberu daní – pomoc pri konsolidácii Na snímke sprava prezident finančnej správy Jozef Kiss a minister financií SR Ladislav Kamenický. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Minister financií Ladislav Kamenický sa na pondelkovej tlačovej konferencii na pôde Finančnej správy vyjadril, že v rámci konsolidačného snaženia sú na stole desiatky opatrení pre rok 2025, ale koaličné strany medzi nimi potrebujú nájsť prienik.

Zopakoval, že Slovensko čaká budúci rok šetrenie verejnými financiami, ktoré by malo dosahovať úroveň jedného percenta hrubého domáceho produktu (HDP), respektíve 1,4 miliardy eur. Opätovne zdôraznil, že cieľom vlády je, aby sa od roku 2027 otočila trajektória národného dlhu, ktorý by mal v nasledujúcom období podľa prognóz rýchlo rásť. Ročný deficit chce dovtedy skresať pod tri percentá HDP.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.