Ukrajinci sa sťahujú z časti Časov Jaru. Jeho pád by Rusom otvoril cestu k veľkým mestám

Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy Visits Frontline Troops in Chasiv Yar Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas návštevy Časov Jaru v apríli 2024. Foto: Profimedia.sk

Ukrajinské jednotky sa stiahli z časti strategického mesta Časov Jar v Doneckej oblasti, uviedol vo štvrtok hovorca ukrajinskej armády Nazar Vološyn. Môže ísť o potencionálne významný posun.

Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že jeho sily prevzali kontrolu nad štvrťou Novyj, ktorá leží západne od umelo vybudovaného Kanála Severný Donec – Donbas prechádzajúceho východnou časťou mesta.

„Po prieniku nepriateľa do štvrte ležiacej na kanáli bolo jej udržiavanie nepraktické, pretože by to ohrozovalo životy a zdravie našich vojakov, keďže pozície našich obrancov boli zničené,“ povedal Vološyn v štátnej televízii.

„Velenie sa rozhodlo stiahnuť na lepšie chránené a pripravené pozície, ale ani tam nepriateľ svoje aktívne bojové operácie nezastavil,“ dodal.

Vizualizáciu situácie možno vidieť v priloženom príspevku novinára nemeckého denníka Bild Juliana Röpckeho. Zelenou farbou sú označené ruské pozície, na ľavej strane brehu za kanálom sa nachádzajú pozície obrancov.

Kriticky zložitá situácia

V stredu Ivan Petrečak, tlačový dôstojník 24. brigády Ukrajiny, ktorá bráni mesto, pre verejnoprávnu televíziu Suspilne povedal, že situácia je „kriticky zložitá“ a bojuje sa v okolí kanála.

„Nevidíme žiadny ústup od ostreľovania. Nepriateľ používa delostrelectvo, viaceré raketové systémy,“ povedal tiež. „Situácia zostáva napätá. Ale 24. brigáda drží svoje pozície,“ doplnil.

Ruské sily sa podľa neho držia známej taktiky – presúvajú pechotu do zalesnených oblastí a potom sa rozptyľujú, aby v malých skupinách útočili na ukrajinské pozície. Postupujúcich vojakov kryli delostrelci a útočné drony.

Prečo je mesto dôležité

Pád tohto malého mesta ležiaceho na vyvýšenine by podľa agentúry AFP mohol urýchliť postup Ruska smerom k veľkým civilným centrám v Doneckej oblasti.

V strategicky významom Časov Jare žilo pred vojnou približne 12-tisíc ľudí. Mesto leží v blízkosti väčších miest Kramatorsk, Slavjansk a Kosťantynivka, ktoré sú tiež dôležitými vojenskými centrami v Doneckej oblasti anektovanej Ruskom.

V Kramatorsku žilo pred začiatkom ruskej agresie asi 160-tisíc ľudí a bola piatym najľudnatejším mestom v Doneckej oblasti po Donecku, Mariupole, Makajevke a Horlivke, ktoré už Rusi majú v moci. Hneď za ním nasleduje Slavjansk s počtom obyvateľov vyše 100-tisíc. V Kosťantynivke pred vojnou žilo asi 70-tisíc obyvateľov.

Dobytím týchto miest by sa Rusko prakticky zmocnilo celej Doneckej oblasti, čo je považované za jeden z jej hlavných minimálnych cieľov.

Vraj to bolo len otázkou času

Vadym Skibickyj, predstaviteľ ukrajinskej obrannej rozviedky, začiatkom mája tohto roku uviedol, že dobytie tohto mesta na východe Ukrajiny je pravdepodobne len otázkou času.

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyi 2. júla povedal, že boje boli v posledných týždňoch obzvlášť intenzívne v okolí mesta Toreck, ktoré sa nachádza asi 25 kilometrov južne od Časov Jaru.

Ruský prezident Vladimir Putin v júni skonštatoval, že Rusko v priebehu tohto roka už dobylo 47 ukrajinských miest a obcí.

(tod/tasr)


Ďalšie články