Rusi podnikli raketový útok na rôzne mestá. Zásah dostala aj detská nemocnica v Kyjeve

Rusko uskutočnilo v pondelok jeden z najtragickejších útokov na Ukrajinu za posledné mesiace. Obetí a zranených sú už desiatky. Moskva na svoju obranu tvrdí, že zasahovala vojenskú infraštruktúru.

Snímka obrazovky 2024-07-08 o 14.16.56 Záchranári, dobrovoľníci a zdravotníci, niektorí v zakrvavených uniformách, odstraňujú trosky a hľadajú obete po ruskom ostreľovaní. Foto: TASR/AP

Ruské sily uskutočnili v pondelok rozsiahle raketové útoky na rôzne ukrajinské mestá vrátane metropoly Kyjev.

Ukrajinské ministerstvo vnútra poznamenalo, že o život prišlo 31 ľudí a 125 bolo zranených. Bilancia však narastá každých niekoľko desiatok minút.

Podľa slov šéfa rezortu Ihora Klymenka Rusko poškodilo viac ako 50 civilných objektov vrátane obytných budov, obchodného centra a dvoch zdravotníckych zariadení. 

Zdôraznil, že havarijné a záchranné operácie na miestach najväčších zásahov stále prebiehajú. Pracujú záchranári, policajti, ale aj pracovníci komunálnych služieb.

Zomrel lekár, zranené deti prevážajú do menších nemocníc

Úrady v hlavnom meste hlásia po útoku 20 obetí a najmenej 61 zranených. Starosta mesta Vitalij Kličko to označil za najhorší útok na Kyjev od začiatku invázie vo februári 2022.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj informoval o tom, že pri útoku na Kyjev bola poškodená najväčšia detská nemocnica na Ukrajine s názvom Ochmatdyt a pod jej troskami sa nachádzajú ľudia.

Kličko na sieti Telegram spresnil, že zahynuli dve osoby. „Obaja sú dospelí, jeden je lekár,“ napísal starosta na sieti Telegram. Ďalších 16 ľudí vrátane siedmich detí bolo zranených.

Pacientov evakuujú do mestských nemocníc, niektorí na to však potrebujú špecializované vybavenie, lebo majú závažné diagnózy. V ukrajinských médiách sa objavila správa, že zasiahnuté bolo onkologické oddelenie. 

Okrem toho Rusko neskôr poškodilo aj súkromnú pôrodnicu Isida v kyjevskej štvrti Dniprovskyj, kde zomreli najmenej štyria ľudia a traja utrpeli zranenia. Vo vyhlásení sa neuvádza, či obeťami boli pacienti alebo zamestnanci nemocnice.

Údery hlásia aj z iných miest

Najmenej jedenásť mŕtvych a 43 zranených evidujú aj meste Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti, informuje portál Ukrajinska pravda.

Ďalšie tri obete hlásili z mesta Pokrovsk v Doneckej oblasti. „V Pokrovsku zomreli traja ľudia,“ hlásil tamojší gubernátor Vadym Filaškin.         

Zelenskyj v aplikácii Telegram napísal, že ruské sily pri útokoch použili najmenej 40 rakiet, pričom veliteľ letectva generálporučík Mykola Oleščuk neskôr hovoril o 38 raketách, z ktorých 30 zlikvidovala protivzdušná obrana.

Ukrajinská energetická spoločnosť DTEK oznámila, že pri ruskom útoku bola poškodená aj kyjevská elektrická infraštruktúra a vedenie.

Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov vyzval po útoku spojencov Ukrajiny, aby urýchlene prijali rozhodnutie o pomoci pri posilnení ukrajinskej vzdušnej obrany. „Naše obranné schopnosti stále nie sú dostatočné. Potrebujeme viac protivzdušných systémov,“ vyhlásil.

Rusko: Zasiahli sme stanovené ciele

Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že jeho sily podnikli útoky na ciele ukrajinského vojenského priemyslu a ukrajinské letecké základne.

„Ciele útoku boli splnené. Boli zasiahnuté stanovené ciele,“ uviedol ruský rezort obrany s tým, že išlo o reakciu na ukrajinské útoky na Rusko.

Z ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá sa nachádza pri spoločných hraniciach, v pondelok ráno hlásili po ukrajinskom ostreľovaní jedného mŕtveho a troch zranených.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok zároveň poprelo tvrdenia, že jeho sily úmyselne útočili na civilnú infraštruktúru na Ukrajine. Podľa Moskvy totiž množstvo zverejnených fotografií a videozáznamov z Kyjeva „jasne potvrdzuje skutočnosť, že k škodám došlo v dôsledku pádu ukrajinskej rakety protivzdušnej obrany vypustenej z protilietadlového raketového systému v meste“.

Jermak: Rusko sa snaží Západ zastrašiť pred samitom NATO

Veľvyslanci Nemecka, Rakúska a USA odsúdili hromadný útok Ruska na Ukrajinu. Označili ho za „teror, vojnu proti civilistom a bezcitnú agresiu“.

Český prezident Petr Pavel dianie označil za dôkaz, že Rusko pod vedením prezidenta Vladimira Putina sa nezastaví pred ničím. Na situáciu reagoval aj šéf českej diplomacie Jan Lipavský. „Zatiaľ čo užitoční idioti blúznia o mieri s Putinom, on posiela rakety na detskú nemocnicu,“ napísal minister.

Pondelňajšiu vlnu ruských útokov po celej Ukrajine vrátane Kyjeva ostro odsúdil aj humanitárny koordinátor OSN pre Ukrajinu.

Samit NATO je už za dverami

Útok sa udial v predvečer samitu NATO, ktorý je naplánovaný na 9. až 11. júla vo Washingtone. Očakáva sa, že podpora Ukrajiny bude hlavnou témou tohto stretnutia. Americký prezident Joe Biden sa počas samitu možno bilaterálne stretne s ukrajinským prezidentom.

Vedúci ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak uviedol, že týmto masovým útokom na Ukrajinu sa Rusko „snaží zastrašiť svet pred samitom NATO“, a zopakoval, že Moskva pácha na Ukrajine genocídu.

„Putin sa domnieva, že zasiahnutie našich detí by malo všetkých vystrašiť a prinútiť svet, aby sa vzdal. Ukazuje, že môže beztrestne zabíjať, koho chce. Svet nemá právo mlčať,“ napísal Jermak na Telegrame. „Za vraždy ľudí, za rakety na choré deti by mala byť vyvodená čo najprísnejšia zodpovednosť. To je jediný spôsob, ako zachrániť náš svet.“

(tasr, reuters, est)