Rusi pokropili veľký ukrajinský konvoj kazetovou muníciou. Hovoria o rozsiahlych škodách

Ruskej armáde sa podarilo zasiahnuť konvoj ukrajinských ozbrojených síl kazetovou muníciou vystrelenou pomocou balistickej rakety krátkeho dosahu Iskander. V utorok o tom informovalo ruské ministerstvo obrany a zábery z incidentu zdieľal aj novinár nemeckého denníka Bild Julian Röpcke na sociálnej sieti X.

Snímka obrazovky 2024-07-09 155231 Foto: X

Podľa informácií z proruského telegramového účtu Iznanka, ktorý pravidelne zverejňuje exkluzívne zábery bojových operácií, sa akcia uskutočnila v blízkosti obce Steckovka v Sumskej oblasti v lokalite kontrolovanej ukrajinskými vojakmi.

Útok si údajne vyžiadal životy až 65 ukrajinských mužov a bol počas neho zničený muničný sklad delostrelectva a celkovo dve desiatky rôznych armádnych vozidiel. Neskôr rovnakú bilanciu zverejnil aj rezort obrany. Tieto údaje však nie je možné nezávisle overiť.

Na publikovaných záberoch, ktoré nie sú datované, vidno pomerne rozsiahlu oblasť „pokropenú“ ruskou muníciou a neskôr požiar ukrajinského muničného skladu siahajúci do výšky pravdepodobne niekoľkých desiatok metrov.

„Ruský prieskum zistil pohyb veľkého množstva techniky a personálu AFU [ukrajinské ozbrojené sily, pozn.red.]. Po pozorovaní pohybu kolóny boli súradnice miesta zastavenia odovzdané raketovým jednotkám, po čom raketomet Iskander-M spustil raketový úder,“ píše Iznanka.

„Vzhľadom na to, že ukrajinské ozbrojené sily neustále ostreľujú ruské územia z takých pohraničných regiónov, ako sú Charkovská a Sumská oblasť, je dôležitou úlohou zničenie akýchkoľvek kolón a miest, kde sa sústreďuje nepriateľská vojenská technika a nepriateľský personál,“ napísal ruský vojenský web Top War.

Ukrajinská strana sa v čase písania tohto článku k udalosti nevyjadrila.