Obeťou z Trumpovho mítingu je jeho horlivý stúpenec, ktorý pred výstrelmi chránil rodinu

Obeťou útoku na sobotňajšom mítingu amerického exprezidenta Donalda Trumpa v Pensylvánii je 50-ročný dobrovoľný hasič Corey Comperatore, ktorých chránil svoju rodinu, keď zazneli výstrely. Uviedol to v nedeľu pensylvánsky guvernér Josh Shapiro.

corey Corey Comperatore s blízkymi. Foto: Facebook/Dawn Schafer

Shapiro podľa vlastných slov hovoril s Comperatoreho rodinou a novinárom priblížil slová jej členov. „Corey zomrel ako hrdina. Corey sa včera večer na tomto mítingu schúlil nad svojou rodinou, aby ju chránil,“ uviedol Shapiro. „Corey bol ten najlepší z nás.“

Comperatore po sebe zanechal manželku a dve dcéry, informoval tiež guvernér. Dodal, že muž bol „horlivým stúpencom bývalého prezidenta,“ ktorý každú nedeľu navštevoval kostol.

Shapiro povedal, že na pamiatku Comperatoreho nariadil vyvesenie vlajok na pol žrde.

V minulosti slúžil ľudom ako šéf hasičov

Comperatore bol v minulosti veliteľom dobrovoľného hasičského zboru v meste Buffalo Township, vyplýva zo správy novín Pittsburgh Post-Gazette.

Randy Reamer, prezident tohto dobrovoľného hasičského zboru, uviedol, že Comperatore pôsobil vo funkcii veliteľa zboru približne tri roky a bol to „čestný chlap“ a „skutočný brat hasičského zboru“.

Podľa britskej televíznej stanice Sky News o ňom dodal: „Jednoducho skvelý všestranný človek, vždy ochotný niekomu pomôcť“.

Udalosť komentovali jeho manželka, dcéra aj sestra

„Chránil moje telo pred guľkou, ktorá na nás dopadla. Miloval svoju rodinu. Naozaj nás miloval natoľko, že za nás schytal skutočnú guľku,“ uviedla v príspevku na Facebooku jeho dcéra Allyson.

Jeho manželka Helen Comperatoreová sa pridala v príspevku na tejto sociálnej sieti: „To, čoho museli byť svedkami moje drahé dievčatá, je neodpustiteľné“.

„Nenávisť k jednému človeku pripravila o život človeka, ktorého sme najviac milovali. Bol to hrdina, ktorý chránil svoje dcéry. Jeho manželka a dievčatá práve prežili nepredstaviteľné a nemysliteľné. Môj braček práve dovŕšil päťdesiatku a mal pred sebou ešte mnoho života,“ napísala na Facebooku jeho sestra Dawn Comperatore Schaferová.

„Nenávisť nemá hranice a láska nemá hranice. Modlite sa za moju švagrinú, netere, moju mamu, sestru, mňa a jeho netere a synovcov, pretože sa nám to javí ako strašná nočná mora, ale vieme, že je to naša bolestná realita,“ doplnila sestra.

Pre jeho rodinu vyzbierali státisíce eur

Podľa svojho profilu na sociálnej sieti LinkedIn zastrelený muž naposledy pracoval ako projektový a nástrojový inžinier v JSP, firme na výrobu plastov v Butleri v Pensylvánii, kde sa incident odohral.

Na crowdfundingovej platforme GoFundMe bola v mene jeho rodiny spustená finančná zbierka, ktorej hodnota v čase písania tohto článku atakovala 350-tisíc eur. Pôvodný cieľ bol pritom stanovený na úrovni iba 7-tisíc dolárov.

Trump začal v sobotu na predvolebnom mítingu vystupovať s prejavom, keď sa ozvali výstrely. Jeden z nich mu spôsobil poranenie pravého ucha. Federálni vyšetrovatelia označili za podozrivého z atentátu na Trumpa 20-ročného Thomasa Matthewa Crooksa z mesta Bethel Park v Pensylvánii.

(tasr/tod)