Trestný zákon ide v zrýchlenom režime. Opozícia hovorí o babráctve, Susko jej nerozumie

Poslanci sa mimoriadne stretli na schôdzi, aby opravili Trestný zákon. Parlament trestnú novelu prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodlo o tom 78 poslancov koalície zo 122 prítomných.

Boris Susko. Foto: Matúš Zajac/Štandard

Schôdza sa začala s meškaním. Nepodarilo sa ju otvoriť po obštrukcii opozície na prvý raz, pretože koalícia mala k dispozícii len 75 poslancov. Celkovo však vládne strany disponujú 79 hlasmi.

Chýbali dvaja poslanci koalície Miroslav Čellár z Hlasu a Peter Kotlár z SNS. Ďalší dvaja poslanci Smeru Ľuboš Blaha a Erik Kaliňák sa mandátov vzdali, pretože sa ujmú kresiel v Európskom parlamente a na ich miesta nemohli nastúpiť dvaja noví zákonodarci.

Ťažší rozbeh parlamentu v dovolenkovom období

Napokon sa podarilo schôdzu otvoriť po tom, čo jeden z vládnych poslancov s meškaním dorazil do parlamentu. Na to, aby bol parlament uznášaniaschopný, je potrebné, aby sa prezentovalo aspoň 76 poslancov zo 150. Zároveň sa mandátov ujali noví poslanci za Smer Ján Horváth a Jozef Kačmár.

Vláda 10. júla rozhodla, že sa zmení Trestný zákon schválený 8. februára tohto roka. Urobila tak po náleze ústavného súdu k trestnej novele a konzultáciách s Európskou komisiou. Menia sa trestné sadzby niektorých trestných činov podľa štandardov európskej smernice o boji proti podvodom, ktoré poškodzujú finančné záujmy EÚ.

Vláda žiadala parlament, aby trestnú novelu prijal v zrýchlenom režime, čo sa stretlo s tvrdou kritikou opozície. Podľa ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer), cieľom je schváliť vládnu novelu ešte predtým, ako nadobudne účinnosť nález ústavného súdu. Ten 3. júla rozhodol, že novela Trestného zákona ako celok nie je protiústavná, ale len niektoré jej časti. Týkali sa trestov prepadnutia majetku alebo spätného otvárania dohôd o vine a treste s takzvanými kajúcnikmi.

Kritika expresných rokovaní o zákonoch

Poslankyňa Beáta Jurík (PS) v rozprave v pléne parlamentu uviedla, že text vládnej novely nie je dobrý a bude ho treba opraviť. Podľa nej avizovaný pozmeňujúci návrh svedčí o tom, že sama koalícia pochopila, že sa dopustila chyby. Koalíciu požiadala, aby nešírila reči, že opozícia robí v Bruseli zlobu.

Poslanec Michal Bartek (Hlas) poslankyni PS povedal, že všade bola a všetkému rozumie. Poznamenal, že opozícia na ústavnom súde pri posudzovaní trestnej novely utrpela debakel. „Že nemáte hanbu a strieľate takéto somariny,“ dodal.

Poslanec Jozef Hajko (KDH) poukázal na to, že skráteným legislatívnym konaním prechádza celá plejáda zákonov. Prihovoril sa za to, aby ústavný súd dostal kompetenciu posudzovať aj procedúru prijímania zákonov. To by si však vyžiadalo zmenu ústavy.  Hajko kritizoval, že sa Trestný zákon opravuje už piaty raz. Podľa neho sa tomu dalo vyhnúť, keby sa boli v minulosti prijali pozmeňujúce návrhy KDH.

Exministerka spravodlivosti Mária Koláková  (SaS) označila novelu za „babráctvo“. Podľa nej sú v koalícii vystrašení, keď zistili, čo prinieslo rozhodnutie ústavného súdu a mysleli si, že „zalepia“ oči Európskej komisie.

Minister spravodlivosti Susko pred poslancami vyhlásil, že nejde o žiadne babráctvo, ale o reakciu na konzultácie s Európskou komisiou. Poznamenal, že europoslanci nonstop brojili dezinformáciami v Európskom parlamente. Dodal, že nerozumie opozícii, ktorá ako keby chcela silou-mocou škodiť.

Očakáva sa, že parlament by mal vládnu novelu Trestného zákona definitívne schváliť v utorok.