Prieskum: Väčšina rozhodnutých Ukrajincov verí, že nastal čas na rokovania s Ruskom

Približne 44 percent obyvateľov Ukrajiny verí, že nastal čas na oficiálne mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom, zatiaľ čo iba 35 percent je presvedčených, že naďalej nie. Zhruba pätina respondentov, 21 percent, sa pri odpovedi nevedela rozhodnúť. Vyplýva to z prieskumu pre portál zn.ua.

Volodymyr Zelenskyj Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie v Kyjeve 15. júla 2024. Foto: TASR/AP

„Stojí za zmienku, že nie západ krajiny, ale východ, ktorý je pod každodennými útokmi ruských leteckých bômb, je ten, ktorý sa najviac zdráha vyjednávať. Len 33 percent obyvateľov východu Ukrajiny je pripravených na rokovania a takmer toľko (34 percent) je proti nim,“ uvádza sa v záveroch prieskumu.

Čísla z juhu Ukrajiny sú orientačné, až 60 percent obyvateľov týchto oblastí sa domnieva, že nastal čas na oficiálne rokovania s Ruskom. To je takmer o 16 percent viac, ako je priemer Ukrajiny.

Podmienky Ruska odmietajú 

Drvivá väčšina opýtaných však nesúhlasí s podmienkami, ktoré nedávno tlmočil ruský prezident Vladimír Putin, teda napríklad stiahnutie ukrajinských vojsk zo štyroch východných území a ich odstúpenie Rusku.

Až 83 percent opýtaných nesúhlasí so stiahnutím ukrajinských jednotiek z územia Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti v rámci ich administratívnych hraníc. Naopak, súhlasí s tým iba 6 percent a 11 sa nevedelo rozhodnúť.

Až 84 percent respondentov je proti odstúpeniu týchto oblastí. Menej ako 5 percent s tým súhlasí a menej ako 12 sa nevedelo rozhodnúť. Pripomeňme, že Moskva ich nezákonne anektovala na jeseň roku 2022.

Názory sa tiež rozchádzali v otázke, že neutrálny, nezúčastnený a nejadrový štatút Ukrajiny by mal byť zaznamenaný v ústave Ukrajiny: 58 percent proti, 22 percent za a 20 percent sa nevedelo rozhodnúť.

Koho a kedy sa pýtali

Ako referuje web Ukrajinska pravda, prieskum pre zn.ua sa uskutočnil od 20. do 28. júna a vypracovalo ho Razumkovovo centrum, čo je ukrajinský mimovládny think tank verejnej politiky s ústredím v Kyjeve.

Zn.ua poznamenáva, že štúdia zisťovala názory 2027 respondentov vo veku 18 a viac rokov a že teoretická výberová chyba nepresahuje 2,3 percenta. Poznamenáva tiež, že robili rozhovory s ľuďmi zastupujúcimi domáci front na Ukrajine.

Zelenskyj chce do novembra mierový plán

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok uviedol, že jeho cieľom je do novembra tohto roka pripraviť všetky prvky mierového plánu, aby mohol Kyjev zvolať v poradí druhý mierový samit.

Ukrajina zorganizovala prvý mierový samit minulý mesiac vo Švajčiarsku. Zúčastnili sa na ňom zástupcovia 92 krajín, Rusko pozvanie nedostalo a Čína sa napokon samitu nezúčastnila. Saudská Arábia, India, Juhoafrická republika, Thajsko, Indonézia, Mexiko a Spojené arabské emiráty nepodpísali záverečné vyhlásenie. Medzi signatármi nebol žiadny člen spoločného hospodárskeho zoskupenia BRICS.

Kyjev uviedol, že na nasledujúcu schôdzku o mieri by mohol pozvať aj predstaviteľov Ruska. „Stanovil som cieľ, že v novembri budeme mať plne pripravený plán,“ povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii v Kyjeve.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí sa minulý týždeň vyjadril, že Moskva sa nezúčastní ani na ďalšom samite, hoci Kremeľ bol v tejto otázke menej kategorický a uviedol, že neexistuje „žiadna presná podstata“ myšlienky nasledujúcej mierovej schôdzky.