Policajní snajperi sa vraj nachádzali priamo v budove, odkiaľ Crooks strieľal na Trumpa

Priamo v budove, zo strechy ktorej v sobotu strieľal atentátnik Thomas Crooks na exprezidenta Donalda Trumpa, sa nachádzal tím policajných snajperov. Pre denník New York Post to uviedli zdroje z prostredia vyšetrovania.

profimedia-0889711189 Vyšetrovatelia FBI na budove AGR International po atentáte. Foto: Profimedia.sk

Továreň spoločnosti AGR International v Butleri podľa denníka využívala miestna polícia ako „pozorovacie stanovisko“ pre prípadné hrozby voči menej ako 150 metrov vzdialenému rečniacemu prezidentskému kandidátovi.

Miestni policajti sa v čase streľby nachádzali v útrobách budovy, no nie na streche, konkretizovali zdroje.

Správa prichádza krátko po tom, ako regionálny portál WPXI informoval, že Crooksa spozorovali na budove 26 minút pred tým, ako spustil paľbu – jeden policajt z pohotovostnej jednotky okresu Beaver dokonca strelca pred činom odfotil.

Ako bola rozdelená zodpovednosť

Pripomeňme, že zatiaľ čo oblasť vyhradenú pre míting zabezpečovali federálne zložky, vonkajší perimeter mali monitorovať a chrániť lokálni pensylvánski policajti.

Susedia žijúci v blízkosti areálu Butler Farm Show Grounds, kde Trump rečnil, pre New York Post povedali, že ich federálne ani miestne bezpečnostné zložky počas predvolebného zhromaždenia alebo pred ním nekontaktovali.

Práve tento postup by pritom mohol pomôcť nájsť a odstrániť bezpečnostné medzery v ochrane kedysi formálne najmocnejšieho muža sveta.

Policajt vraj za strelcom vyliezol po rebríku

To, že sobotnému atentátu na bývalého šéfa Bieleho domu sa dalo zabrániť, potvrdili aj ďalšie informácie zverejnené v pondelok americkou tlačovou agentúrou Associated Press (AP).

Na Crooksa totiž upozornili účastníci predvolebného podujatia ešte pred streľbou, čo už po mnohých svedkoch potvrdili aj dvaja príslušníci orgánov činných v trestnom konaní v rozhovore pre AP pod podmienkou zachovania anonymity.

„Miestny strážca zákona vyliezol na strechu a našiel Crooksa, ktorý na neho namieril pušku. Policajt ustúpil po rebríku a strelec rýchlo vystrelil smerom k Trumpovi, povedali úradníci. Vtedy ho ozbrojenci americkej tajnej služby zastrelili, uviedli úradníci,“ napísala AP.

New York Post patrí v súvislosti s pokrývaním atentátu medzi najexkluzívnejšie zdroje. Ako prvé médium odhalilo identitu páchateľa a takisto od Trumpa získalo prvý rozhovor po streľbe.