Trenčianska univerzita sa púšťa do projektu za milióny eur. Chce vyriešiť dlhodobý problém

TRENČÍN – Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne (TnUAD) plánuje v polovici budúceho roka odštartovať výstavbu nového školského internátu. Bude stáť na Študentskej ulici, kde sídli väčšina fakúlt. Ako bude stavba vyzerať a čo študentom prinesie?

6_FDS6463 Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne. Foto: Tomáš Somr

Univerzita dlhodobo a intenzívne buduje svoju značku uznávanej inštitúcie. Každý školský rok vzdeláva viac ako 2500 študentov na štyroch fakultách. O univerzitu je medzi uchádzačmi v ostatných rokoch stúpajúci záujem.

Rovnako aj jej absolventi sú na trhu práce žiadaní. V poslednom rebríčku, ktorý zverejnil portál profesia.sk, sa TnUAD umiestnila spomedzi 15 najlepších univerzít na Slovensku na šiestej priečke.

Jediný univerzitný internát je v Záblatí

Vedenie univerzity však už dlhšie trápi nedostatok ubytovacích zariadení. Študenti môžu využiť študentský domov v Záblatí hneď vedľa fakulty špeciálnej techniky, aj internát Strednej športovej školy na Staničnej ulici.

Množstvo študentov si našlo útočisko v prenájmoch na sídlisku Juh či na Sihoti. Ľady sa však pohli a nový školský internát by mal vyrásť na trávnatej ploche hneď vedľa Fakulty sociálno-ekonomických vzťahov.

„Na Študentskej ulici v Trenčíne sídlia najväčšie súčasti univerzity: Fakulta sociálno-ekonomických vzťahov, Fakulta zdravotníctva, FunGlass a Katedra politológie. Práve v tejto najsilnejšie zastúpenej lokalite chýba študentský domov. Na investičnom zámere vybudovania študentského domova a knižnice intenzívne pracujeme od roku 2021,“ prezradil pre Štandard rektor TnUAD Jozef Habánik. 

Momentálne pripravujú vyhlásenie verejného obstarávania na realizačný projekt stavby, a to vrátane interiérového vybavenia a odhadu nákladov na jej celkovú realizáciu. Stavba je už zapísaná v registri investícií. Univerzita počíta so 40-percentným financovaním zo strany štátu. Stavebný ruch by mal odštartovať už v roku 2025.

„So stavebnými prácami plánujeme začať v druhej polovici budúceho roka. V roku 2022 sme obstarali projektovú dokumentáciu pre vydanie územného rozhodnutia a projektovú dokumentáciu pre vydanie stavebného povolenia. V auguste 2022 bolo vydané územné rozhodnutie na umiestnenie stavby a v júni 2024 bolo vydané stavebné povolenie na dobudovanie univerzitného areálu,“ pokračoval Habánik.

Pribudne 130 lôžok, no len 34 parkovacích miest

Novostavba objektu študentského domova má pozostávať zo štvorpodlažnej ubytovacej časti s 32 dvojizbovými apartmánmi a jedným apartmánom bezbariérovým. Súčasťou objektu by mali byť aj knižnica a viacúčelové sály na konferencie a akademické obrady. Pribudne aj kaviareň.

„Myslím si, že to je určite dobrá správa a zvýši sa komfort nás, študentov. Uvidíme, ako to bude celkovo vyzerať,“ prezradil nám jeden zo študentov pred budovou univerzity.

Projekt ukazuje celkovo 34 parkovacích miest. Vonkajšie parkovisko bude mať 10 státí a v garáži pod ubytovacou časťou vybudujú prízemné parkovisko pre 24 vozidiel. Obyvatelia Sihote by určite uvítali viacej parkovacích miest, minimálne pod ubytovacou časťou, keďže táto časť sídliska je každý deň plná áut.

Budova bude spĺňať najvyššie ekologické normy. Počíta sa však len s prepojením univerzitnej knižnice a internátu, takže z budovy najbližšej fakulty sa spojovacím traktom priamo na internát študent nedostane. 

Investícia presiahne 8 miliónov eur

Pri odpovedi na otázku, aká bude výška celej investície, bol rektor zatiaľ zdržanlivý. „V tejto etape je to ešte predčasná otázka, odhadovaná cena zo Štúdie uskutočniteľnosti z roku 2021 je osem miliónov eur, bez interiérového vybavenia. Doteraz vynaložené náklady na projektovú dokumentáciu pre územné a stavebné povolenie boli vo výške 360-tisíc eur vrátane inžinieringu, geodetických zameraní, odborných posudkov vypracovaných podľa požiadaviek stavebného úradu Mesta Trenčín,“ uviedol.

Je teda pravdepodobné, že rozpočet osem miliónov z roku 2021 sa navýši. Okrem toho už uhradili aj 202-tisíc eur cez rozvojový projekt z prostriedkov Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky.

V prípade Trenčianskej univerzity pôjde v nasledujúcom období o druhý najväčší projekt. „Predbehol“ ho campus EDUTECH v Púchove, ktorého cieľom je prepojenie stredoškolského a vysokoškolského vzdelávania. Okrem Spojenej školy Púchov a TnUAD sú do projektu zainteresované spoločnosti z regiónu ako Continental Púchov, RONA Lednické Rovne, Thyssenkrupp Slovakia Považská Bystrica a ďalšie.

Nový školský internát by mali začať stavať v polovici budúceho roka. Zdroj: TnUNI
Nový školský internát na Študentskej ulici. Zdroj: TnUNI

Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac