Nemeckí kňazi začali požehnávať homosexuálne páry. Kardinál hovorí o desivom znaku kacírstva

Časť nemeckých kňazov sa rozhodla protestovať proti Vatikánu, ktorý odmieta požehnávať homosexuálne zväzky. V stovke nemeckých kostolov ich v pondelok začali požehnávať. Viacerí nemeckí biskupi a časť tamojších veriacich varujú pred rozvratom v cirkvi.

dvojica požehnanie Požehnanie páru rovnakého pohlavia. Ilustračný obrázok Foto: TASR/AP

V marci vydalo Tlačové stredisko Svätej stolice stanovisko, že kňazi nemôžu požehnávať homosexuálne zväzky. Páry osôb rovnakého pohlavia môžu mať podľa Vatikánu určité pozitívne prvky, nie sú však legitímnym objektom pre cirkevné požehnanie.

„Nie je povolené udeliť požehnanie vzťahom alebo partnerstvám, aj stabilným, ktoré zahŕňajú sexuálnu aktivitu mimo manželstva (mimo nerozlučiteľného zväzku muža a ženy otvorenému pre život), ako je to v prípade zväzkov medzi osobami rovnakého pohlavia,“ uviedla Kongregácia pre náuku viery po konzultácii s pápežom Františkom.

Podľa Kongregácie spadajú požehnania pod kategóriu sviatostí, a preto musia byť v súlade s ich podstatou, čo v tomto prípade nie je možné. Inak to vidia liberálni nemeckí duchovní, ktorí požadujú progresívnejšiu cirkev.

Homosexuáli potrebujú podporu cirkvi, odkazujú žehnajúci kňazi

Svoj nesúhlas vyjadrili priamo a rýchlo. Bernd Mönkebüscher, ktorý ako prvý kňaz v Nemecku po odhalení svojej homosexuálnej orientácie nestratil funkciu, zhromaždil do dvoch týždňov 2 650 podpisov na podporu požehnaní osôb rovnakého pohlavia.

Na základe podpisov založili iniciatívu „obrady požehnania pre milujúcich sa“ (Segnungsgottesdiensten für Liebende) s mottom #liebegewinnt (#láskazvíťazí). Požehnania si medzi nemeckými duchovnými získali svojich priaznivcov. Od 10. mája ich udeľujú vo viac ako sto kostoloch. Približne 20 požehnaní kostoly vysielali naživo.

„Povedali sme, že chceme vyslať zmierlivý signál ľuďom, ktorí sa cítia nepochopení a cítia sa nálepkovaní ako hriešnici,“ uviedol Mönkebüscher.

„Som presvedčený, že homosexuálna orientácia nie je zlá, ani homosexuálna láska nie je hriechom,“ odôvodnil svoje rozhodnutie dávať takéto požehnania berlínsky jezuita Jan Korditschke. Homosexuáli by sa podľa neho mali v katolíckej cirkvi zviditeľniť. Možnej represívnej reakcie od vysokých cirkevných predstaviteľov z Vatikánu sa neobáva.

„Stojím si za tým, čo robím, aj keď je pre mňa bolestivé, že to nemôžem robiť v súlade s vedením cirkvi,“ uviedol Korditschke. Homofóbia kresťanských predstaviteľov ho vraj hnevá a hanbí sa za ňu.

Policajti pred kostolmi

Priebeh podujatí bol rôzny, niektorí organizátori nehlásili komplikácie, iní nahlásili vyhrážky.

Kňaz Wolfgang Rothe uviedol, že pred obradom požehnaní dostal niekoľko e-mailov, v ktorých mu odporcovia hrozili Božím hnevom. „Zomrieš a okamžite pôjdeš do pekla,“ písalo sa v ďalšej správe.

Kostol svätého Benedikta v Mníchove preto strážili štyria policajti. Obradov sa zúčastnilo asi 30 párov, z toho približne desať homosexuálnych alebo lesbických. Počas toho ako kňaz čítal z evanjelia, zdvíhali cirkevní zamestnanci dúhové transparenty.

„Bola to veľká skúsenosť, cítili sme Božie požehnanie. Nebesá boli otvorené. Všetci ľudia boli šťastní,“ povedal Rothe.

Konzervatívnejší nemeckí biskupi upozorňujú, že takéto počiny môžu nemeckú cirkev vzdialiť od Vatikánu.

Vyriešme to cez synodálne zhromaždenie

Nemecký kardinál na dôchodku Walter Brandmüller označil požehnanie z 10. mája za „obrovský škandál, desivý znak kacírstva, rozkolu a zrútenia cirkvi“.

Predseda Nemeckej biskupskej konferencie Georg Bätzing z Limburgu, ktorý je zástancom požehnávania homosexuálov, v aprílovom vyhlásení označil tieto iniciatívy za neúčinné a nevhodný nástroj cirkevno-politických prejavov alebo protestných akcií. Proti organizátorom však Bätzing zakročiť neplánuje. Vatikán sa k celej záležitosti odmietol vyjadriť.

Niektorí nemeckí biskupi kritizovali marcové vyhlásenie Vatikánu, ale na organizácii tejto konkrétnej iniciatívy sa nepodieľali. Navrhujú danú tému riešiť na druhom jesennom synodálnom zhromaždení v rámci takzvanej synodálnej cesty. Tá sa zaoberá zneužívaním moci, sexuálnou morálkou, kňazským celibátom a postavením žien v cirkvi.

Konzervatívni biskupi v Nemecku a USA varovali, že synoda by mohla podnietiť rozkol v cirkvi. Hovorca nemeckej biskupskej konferencie považuje Nemecko za neoddeliteľnú súčasť univerzálnej cirkvi a uvedené obavy za neopodstatnené.


V Košiciach plánuje najväčšia z univerzít postaviť Centrum zelených a digitálnych technológií so zameraním na informačno-komunikačné technológie. Študenti a odborníci sa tešia, menej však verejnosť a ochranári, keďže hrozí výrub mnohých drevín a kríkov.
Prejsť na článok
Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok