Biden si nespomenul na meno svojho ministra obrany. Nazval ho černochom

Prezident USA Joe Biden si v černošskej televízii nespomenul na meno svojho ministra obrany Lloyda Austina a nazval ho „černochom“. V rozhovore pre Black Entertainment Television menoval svoje výsledky pri menovaní černochov do svojej administratívy.

Biden Joe Biden a Lloyd Austin. Foto: Profimedia.sk

„Pozrite sa, akú kritiku som zožal, pretože som vymenoval, ehm, ministra obrany, [nezrozumiteľné, pozn.red.] černocha, ďalej Ketanji Brownovú Jacksonovú,…“ povedal moderátorovi. Informovali o tom viaceré médiá vrátane denníka New York Times (NYT) a týždenníka Newsweek.

NYT v tejto súvislosti upozornil na pozoruhodné obrátenie rolí. Zatiaľ čo pri politickej chybe alebo chybe v úsudku zo strany určitého predstaviteľa sa zvyknú novinári pýtať prezidenta na to, či svojmu podriadenému stále dôveru, teraz je to naopak. Práve hovorkyne Pentagónu Sabriny Singhovej sa totiž spýtali, či Austin aj po tomto momente stále dôveruje prezidentovi.

Singhová odvetila novinárom, že Austin strávil minulý týždeň niekoľko hodín na stretnutiach s Bidenom počas samitu NATO vo Washingtone a dodala, že „minister má absolútnu dôveru v prezidenta“.

Singhová, ktorú vyzvali na dodatočný komentár, dvakrát zopakovala, že jej šéf má „absolútnu dôveru“ voči Bidenovi, vrchnému veliteľovi ozbrojených síl, a postúpila ďalšie otázky Bielemu domu.

Ukrajinský prezident Putin

Najnovšie faux pas sa zaraďuje do dlhého radu desiatok trapasov formálne najmocnejšieho muža sveta, ktoré v poslednom čase prichádzajú so zvýšenou frekvenciou.

Pripomeňme, že Biden minulý štvrtok na slávnostnej ceremónii NATO vo Washingtone omylom predstavil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ako „prezidenta Putina“. Krátko na to sa opravil.

Biden to má zrejme nahnuté

Štandard vo štvrtok s odvolaním sa na zdroje portálu Axios informoval o tom, že Biden by mohol vzdať opätovnú kandidatúru na túto funkciu už cez víkend. O rovnakom časovom horizonte napísal aj britský denník Financial Times.

Zo súboja o kreslo šéfa Bieleho domu by mohol odstúpiť v reakcii na jeho znížené kognitívne schopnosti v dôsledku vysokého veku, tlak demokratických predstaviteľov a zhoršujúce sa vyhliadky v prieskumoch po atentáte na jeho rivala Donalda Trumpa.

Nominačný kongres americkej Demokratickej strany, na ktorom delegáti zvolia kandidátov na prezidenta a viceprezidenta, sa uskutoční 19. až 22. augusta v Chicagu.