Náhrada za Bidena: Neobľúbená Harrisová či prvý otvorene vystupujúci gay guvernér

Pred americkou Demokratickou stranou stojí veľká otázka. Koho postaviť pred delegátov nominačného zjazdu, ktorí sa zídu v Chicagu od 19. do 22. augusta, aby vybrali svojho prezidentského kandidáta.

Biden Welcomes Nation’s Governors to the White House Zľava: Joe Biden, Kamala HArrisová a Jared Polis. Foto: Profimedia.sk

Americký prezident Joe Biden v nedeľu oznámil, že stiahne svoju kandidatúru na post prezidenta USA a nebude sa uchádzať o znovuzvolenie. Stalo sa tak len štyri týždne predtým, ako ho mala strana oficiálne nominovať.

Rozhodnutie prišlo po nepresvedčivej debate s republikánskym kandidátom Donaldom Trumpom; prieskumoch, ktoré ukazovali, že Biden stráca pozície v kľúčových štátoch a viacerých verejných výzvach z prostredia jeho materskej strany, aby z boja odstúpil.

Biden vyjadril podporu svojej viceprezidentke Kamale Harrisovej, ktorá potvrdila, že sa chce uchádzať o oficiálnu nomináciu Demokratickej strany.

Podporu jej vyjadrili napríklad Bill a Hillary Clintonoví či niektorí demokratickí guvernéri amerických štátov – Kalifornie, Severnej Karolíny, Colorada či Pensylvánie. 

Na jej stranu sa postavil aj minister dopravy Pete Buttigieg, ktorý sa v roku 2020 neúspešne uchádzal o prezidentskú nomináciu.

Neobľúbená Harrisová

Niektoré veľké osobnosti Demokratickej strany sa však za viceprezidentku zatiaľ nepostavili: líder senátnej väčšiny Chuck Schumer, líder Demokratickej strany v Snemovni reprezentantov Hakeem Jeffries, bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová či exprezident Barack Obama.

Denník Washingon Post upozorňuje, že problémom Kamaly Harrisovej je, že je, rovnako ako Biden, nepopulárna. Američania ju vo väčšine prieskumov vo veľkej miere neschvaľujú. Prieskum agentúry AP-NORC z minulého týždňa ukázal, že len traja z desiatich Američanov si myslia, že by bola dobrou prezidentkou.

Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

Guvernérka Michiganu Gretchen Whitmerová 

Americké médiá medzitým robia zoznamy mien, ktoré by sa mohli uchádzať o nomináciu. Na druhej priečke sa spravidla objavuje meno guvernérky Michiganu Gretchen Whitmerovej.

Tá pochádza zo štátu, ktorý pravidelne rozhoduje prezidentské voľby, a dvakrát tam vyhrala hlasovanie na post guvernéra.

Whitmerová sa zatiaľ verejne k svojim plánom po Bidenovom ústupe nevyjadrila. Nedávno však pri predstavovaní svojej novej knihy reportérovi agentúry AP povedala, že neplánuje kandidovať na prezidentku ani za predpokladu, že Biden súboj vopred vzdá.

Denník New York Times uvádza, že Whitmerová sa v nedeľu večer pripojila k telefonátu ľudí pracujúcich pre kampaň Kamaly Harrisovej. Údajne chcela pozdvihnúť náladu tímu, ktorý má na starosti Michigan.

Gretchen Whitmerová. Foto: Facebook/ G. Whitmer

Josh Shapiro

Pensylvánsky guvernér Josh Shapiro spĺňa mnohé z tých istých kritérií ako Whitmerová – je populárny guvernér z kľúčového štátu, ktorého v strane uznávajú.

Prieskum zo začiatku tohto roka dokonca ukázal, že dokáže osloviť aj protistranu. Schvaľujú viac ako 3 z 10 priaznivcov Trumpa v Pensylvánii.

Nevýhodou je, že vo funkcii pôsobí len rok a pol, takže má menej skúseností. Preto mnohí predpokladajú, že Shapiro je skôr možnosťou na rok 2028.

Josh Shapiro. Foto: Facebook/ J. Shapiro

Jared Polis

Bývalý kongresman a aktuálne coloradský guvernér – prvý otvorene vystupujúci homosexuál v krajine, ktorý bol zvolený za guvernéra. V minulosti vyjadril záujem kandidovať na celonárodnej úrovni.

Nepochádza však z kľúčového štátu, a to by pre demokratov znamenalo obísť Harrisovú v prospech belocha bez zjavného potenciálneho volebného zisku.

Jared Polis. Foto: Facebook/ Jared Polis

Gavin Newsom

Guvernér Kalifornie – najľudnatejšieho amerického štátu – sa od Bidena líši tým, že rád diskutuje s republikánskymi politikmi.

Hoci je známy, v minulosti bol starostom San Francisca, ktoré má obrovské problémy s kriminalitou. Podľa Washington Post si ťažko predstaviť jeho nomináciu, lebo republikánom by dala možnosť zosmiešňovať demokratov ako takých.

Gavin Newsom. Reprofoto: Youtube/Late Night with Seth Meyers

Michelle Obamová

Má silnú osobnú značku a veľký národný profil – pravdepodobne dokonca väčší ako Harrisová, konštatuje Washington Post.

Podľa prieskumu YouGov z konca roka 2023 je Obamová najpopulárnejšou bývalou prvou dámou Ameriky od čias Bird Johnsonovej. 

Obamová však o kandidatúru neprejavila žiadny záujem a začať v tejto chvíli s kampaňou by bolo veľmi náročné.

Michelle Obamová. Foto: Instagram/ M. Obama