Zmena tónu: Zelenskyj nevylúčil rokovania s Putinom. Boje vraj môžu prestať do konca roka

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nevylúčil možnosť mierových rokovaní priamo so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Podľa ukrajinskej tlačovej agentúry UNIAN to uviedol v rozhovore pre stanicu BBC uverejnenom cez víkend.

106988001_2573416459575381_595287151407108841_n Volodymyr Zelenskyj reční v obleku v roku 2020, po vypuknutí vojny ho pred kamerami vidno iba v oblečení vo vojenskej zelenej. Foto: Facebook

Politik tiež v rozhovore pre BBC uviedol, že ukončenie vojny neznamená dobytie všetkých okupovaných ukrajinských území silou, pričom s ich prinavrátením by vraj mohla pomôcť sila diplomacie.

Horúca fáza vojny, teda etapa priamych bojov, by sa podľa prvého muža Ukrajiny mohla skončiť už do konca tohto roka.

„Môžeme sa o to pokúsiť do konca tohto roka. Plán bude v každom prípade pripravený (…) Ale plán musí byť zjednotený s partnermi. Aby nikto nehral svoju iniciatívu ukončenia vojny. A potom bude záležať na partneroch, ktorí budú tlačiť na Rusko, aby Rusko súhlasilo, že si sadne a bude uvažovať o ukončení vojny,“ citoval Zelenského UNIAN.

Ide o výrazný posun v rétorike, keďže nemožnosť rokovaní s Putinom Zelenskyj na jeseň roku 2022 po anexii štyroch východných oblastí Zelenskyj zahrnul do svojho prezidentského dekrétu.

Zelenskyj v posledných mesiacoch opakovane vysvetľoval, že rokovania s Putinom sú zbytočné, keďže šéf Kremľa využíva vyjednávací proces iba na to, aby získal čas na zotavenie a spustenie nového útoku.

Samit s účasťou Ruska?

Správa o prelomových vyjadreniach prichádza menej ako dva týždne po tom, ako agentúra Bloomberg s odvolaním sa na svoje zdroje ako vôbec prvá informovala, že Ukrajina chce usporiadať ďalší mierový samit, tentokrát aj za účasti Ruska.

Bloomberg vtedy písal, že podujatie by sa malo uskutočniť ešte pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA, keďže Kyjev sa údajne obáva, že prípadné zvolenie republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa by obmedzilo alebo dokonca úplne zastavilo vojenskú pomoc.

Odvtedy sa na americkej politickej scéne udiali dve významné udalosti – atentát na Trumpa a ukončenie kandidatúry Joea Bidena – ktoré myšlienku návratu Trumpa do Bieleho domu ešte viac zreálnili.

Ruský minister zahraničných veci Sergej Lavrov však podľa agentúry TASS vyhlásil, že druhý „mierový samit“ o Ukrajine ponúka také prístupy, ktoré sú pre Rusko a mnohé ďalšie krajiny, ktoré prejavujú úprimný záujem o vyriešenie konfliktu, neprípustné.

Veľmi dobrý rozhovor

Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social uviedol, že mal v piatok so Zelenským „veľmi dobrý telefonický rozhovor“.

Bývalý prezident vo svojom príspevku vyhlásil, že ak 5. novembra vyhrá voľby, skončí vojnu na Ukrajine ešte skôr, ako sa v januári ujme prezidentského úradu.

Trump ďalej napísal, že ako prezident „prinesie svetu mier a ukončí vojnu, ktorá stála už toľko životov“ a že „obe strany sa budú môcť stretnúť a vyrokovať dohodu, ktorá ukončí násilie a vydláždi cestu k prosperite“.

Zelenskyj: Nie všetko závisí od nás

Zelenskyj minulý pondelok v rozhovore pre novinárov v Kyjeve takisto povedal, že Ukrajina nedostáva dostatočnú západnú pomoc na to, aby vojnu vyhrala, a poukázal na to, že o jej výsledku sa rozhodne ďaleko za ukrajinskými hranicami.

„Nie všetko závisí od nás. Vieme, čo by bol spravodlivý koniec vojny, ale nezávisí to len od nás. Závisí to nielen od našich ľudí a našej túžby, ale aj od financií, od zbraní, od politickej podpory, od jednoty v EÚ, v NATO, vo svete,“ povedal prezident.