Danko do Ruska pôjde, má pozvanie na akýkoľvek termín. Zelenského označil za šialenca

Predseda SNS Andrej Danko mal v polovici júla pozvanie do ruského parlamentu. Nevyužil ho pre mimoriadne rokovanie Národnej rady SR, ktorej je podpredsedom, k novele Trestného zákona. Povedal však, že do Ruska pôjde a jeho pozvanie nie je obmedzené konkrétnym dátumom.

12. schôdza Národnej rady SR Andrej Danko. Foto: Martin Baumann/TASR

Andrej Danko vo videu kritizoval, že nám Ukrajinci zastavili dovoz ruskej ropy od Lukoilu cez ropovod Družba. Naznačil tiež, že v Moskve by otvoril aj túto tému.

„V Rusku bol Orbán a pozvánku som mal aj ja. No keby som tam išiel, tak dnes by naša slávna opozícia vykrikovala, že ropu nemajú Maďari a Slováci, pretože tam bol Danko a Orbán. No, milí slniečkári, ja tam pôjdem aj tak. Mám pozvanie na akýkoľvek dátum, aký si určím,“ vyhlásil.

Maďarský premiér Viktor Orbán navštívil Moskvu 5. júla. S ruským prezidentom Vladimirom Putinom diskutoval o možnostiach mierového urovnania vojenského konfliktu na Ukrajine a tiež sa Putina pýtal na podmienky prímeria pred otvorením mierových rozhovorov.

Podľa Danka treba s Ruskou federáciou rokovať, keďže dodáva na Slovensko významné suroviny ako ropu a jadrové palivo. Ukrajina zastavila dodávky ropy od Lukoilu na naše územie i do Maďarska, pretože spomínanú firmu zaradila na sankčný zoznam.

Predseda SNS Andrej Danko vyzval všetkých tých, ktorí kopú do Ruska alebo voči nemu robia falošnú politiku, aby sa spamätali. Zo zastavenia ropných kohútikov od Lukoilu viní ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorého označil za šialenca.

Predstavitelia súčasnej slovenskej vlády a štátu by si mali podľa Danka uvedomiť, že Ukrajine nie je možné pomôcť, ak sa sama nespamätá. „Myslím si, že už dnes mnohí na Slovensku vedia, že nám hrozí naozaj veľká ropná kríza. To, čo urobil prezident Zelenskyj, že dal na sankčný zoznam z trucu spoločnosť Lukoil, to nemá čo robiť v normálnych vzťahoch medzi štátmi,“ konštatoval Danko.

„Stal sa prezidentom, pretože do neho naliali stovky miliónov dolárov. Bol na zozname ľudí, ktorí podvádzali s daňami, ale to Západu neprekáža, ak im slúži. Dnes si ľudia na Ukrajine nemôžu zvoliť nového prezidenta, pretože je tam vojnový stav,“ podotkol šéf SNS.

Bez Ruska podľa jeho slov naša ekonomika skončí, nedokážeme bez neho fungovať, ale môže byť aj veľkým odbytišťom tovarov. Predseda národniarov tvrdí, že svoje názory nikdy neohýbal a principiálne dodáva, že slovensko-ruské vzťahy sú budúcnosť.

(lh, sita)