Antisemita či fanúšik Bidena? Objavujú sa protichodné účty, ktoré zrejme patrili Crooksovi

Ani po niekoľkých týždňoch od neúspešného útoku na amerického exprezidenta Donalda Trumpa verejnosť nepozná motív atentátnika. Viac svetla do tejto problematiky mohol priniesť jeho domnelý internetový účet, cez ktorý podporoval Trumpovho rivala Joea Bidena. Údajne však existuje ďalší a rovnako stále nepotvrdený profil, na ktorom sa podľa FBI prezentoval v odlišnom svetle.

Atentát na Donalda Trumpa Na archívnej snímke z roku 2021 pózuje atentátnik Donalda Trumpa, študent Thomas Matthew Crooks, ktorý maturoval na strednej škole v roku 2022 v americkom meste Bethel Park. Foto: TASR/AP

Vykonávateľ atentátu na Donalda Trumpa bol pravdepodobne majiteľom účtu s názvom EpicMicrowave, ktorý na sociálnej sieti Gab od roku 2021 šíril postoje v prospech šéfa Bieleho domu Joe Bidena, migrácie a covidových lockdownov. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré v utorok zverejnil šéf tejto platformy Andrew Torba.

Práve pre tento účet si v súvislosti s atentátom Thomasa Crooksa americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) od Torbu minulý týždeň oficiálne vyžiadal dodatočné informácie a záznamy, hoci FBI priamo nenapísala, že patril útočníkovi.

„Mnohí, najmä novinári režimových médií, spochybnili tvrdenia Gabu, že táto žiadosť existuje. Za normálnych okolností nepotvrdzujeme existenciu alebo obsah komunikácie s orgánmi činnými v trestnom konaní. V tomto prípade sme museli urobiť výnimku vzhľadom na prevažujúci verejný záujem o zverejnenie a transparentnosť,“ napísal Torba.

Líder platformy dodal, že žiadosť od FBI zverejňuje so značným obchodným a osobným rizikom a doplnil, že tak robí pre obrovský záujem verejnosti a v snahe o transparentnosť.

Tieto informácie môžu byť potenciálne veľmi cenné – keďže Crooks doteraz za sebou údajne zanechal minimálnu digitálnu stopu – a mohli by pomôcť pochopiť jeho motív.

Proti migrantom a židom?

V rovnaký deň ako šéf sociálnej siete Gab však FBI uviedla, že na bližšie neidentifikovanej sociálnej sieti našla účet s antisemitskými a protiimigračnými komentármi, o ktorých sa vyšetrovatelia domnievajú, že sú spojené s atentátnikom. Zdroje televízie CNN upresnili, že šlo o stránku YouTube.

Zástupca riaditeľa FBI Paul Abbate členom Kongresu povedal, že účet môže byť prepojený so strelcom, ale upozornil, že úradníci stále pracujú na overení jeho pravosti.

„Bolo zverejnených viac ako 700 komentárov; zdá sa, že niektoré z týchto komentárov, ak ich napokon možno pripísať strelcovi, odrážajú antisemitské a protiimigračné témy, podporujú politické násilie a sú označované za extrémne,“ povedal Abbate na spoločnom vypočutí senátnych výborov pre súdnictvo a vnútornú bezpečnosť.

Zástupca riaditeľa FBI konkretizoval, že šlo o obdobie rokov 2019 a 2020, keď mal Crooks 15 až 16 rokov, teda o obdobie predchádzajúce rokom, v ktorých účet EpicMicrowave písal na Gabe odlišné stanoviská v prospech Bidena, migrácie a lockdownov.

Zástupca riaditeľa FBI o účte na Gab

Zástupca riaditeľa FBI Paul Abbate v odpovedi na otázku senátorky za štát Tennessee Marshe Blackburnovej ale naznačil, že Crooks mohol zverejňovať aj ľavicové názory, a to práve prostredníctvom Gabu.

„Dozvedáme sa, že účet na sieti Gab je proimigračný, podporuje ľavicové názory. Je to pravda?“ spýtala sa zástupcu FBI Blackburnová.

„Priamo som to nevidel, ale podľa toho, čo mi povedali, sa domnievam, že je to v prípade účtu na Gab presné,“ povedal Abbate. „Stále pracujeme na tom, aby sme potvrdili a overili, že je to aj jeho účet, ale zdá sa, že má odlišné názory [než jeho druhý údajný účet, pozn. red.].“

Americký týždenník oslovil FBI so žiadosťou o ďalšie vyjadrenie. Úrad ho však odkázal iba na spomenuté vyjadrenie Abbateho.

Čo vieme o Gab

Gab je americká mikroblogovacia služba, ktorú založili v roku 2016 a spustili do prevádzky o rok neskôr. Gab tvrdí, že podporuje slobodu prejavu, slobodu jednotlivca, „voľný tok informácií online“ a kresťanské hodnoty. Na jej stránkach našli útočisko najmä používatelia, ktorí z dôvodu cenzúry opustili iné sociálne siete.

Kritici Gab obviňujú z podpory šírenia konšpiračných teórií a extrémistického obsahu, z flagrantného zanedbávania moderovania obsahu a z toho, že sa stala virtuálnym domovom rasistov a neonacistov.