Hokejové kluby dali zelenú hráčom z KHL. Tí budú môcť reprezentovať Slovensko

Jednotlivé kluby slovenského hokejového hnutia uplynulé týždne hlasovali o dôležitej otázke: či bude možná účasť hráčov s platným kontraktom v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL) v slovenskej reprezentácii.

Miroslav Šatan mimoriadny brífing Slovenského zväzu ¾adového hokeja Miroslav Šatan, prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja. Foto: Martin Baumann/TASR

Udialo sa tak na základe návrhu zástupcu HKM Zvolen Dušana Mráza z aprílového zasadnutia Kongresu SZĽH. Z vykonaného prieskumu vyplýva, že zo všetkých klubov, ktoré hlasovali, bolo za účasť hráčov KHL v reprezentácii 52 percent. Negatívny postoj vyjadrilo 38 percent klubov a desať percent sa hlasovania zdržalo.

Hokejové hnutie sa v názorovom prieskume teda prikláňa k verzii, že reprezentácia by mala byť na jednotlivých turnajoch v čo najsilnejšom možnom zložení bez ohľadu na klubovú príslušnosť hráčov. 

Tréneri národného mužstva teda budú mať pri nominácii na medzinárodné turnaje voľnú ruku a bude na jednotlivých hráčoch, či nomináciu do reprezentácie príjmu. Nominácia hráčov, ako aj realizačného tímu na augustový finálový turnaj olympijskej kvalifikácie bude známa v priebehu najbližších týždňov.

Nie je to tak dávno, čo sa o osude hráčov z KHL rozhodovalo kvôli majstrovstvám sveta, ktoré sa tento rok konali v susednej Českej republike. Vtedy sa rozhodlo, že slovenskú reprezentáciu neposilnia.

„Vzhľadom na to, že súčasní slovenskí reprezentanti pôsobiaci v KHL z rôznych dôvodov – či už zdravotných, osobných, rodinných alebo iných, nie sú pred vrcholom sezóny k dispozícii pre potreby národného tímu, pre Výkonný výbor SZĽH a slovenskú reprezentáciu je táto téma pre majstrovstvá sveta 2024 uzavretá,“ napísali do stanoviska zväzu.

Členovia výkonného výboru vtedy konštatovali, že každý hokejista, ktorý vlastní slovenský pas a má požadovanú výkonnosť, má právo reprezentovať Slovensko na medzinárodných podujatiach. Už vtedy to naznačilo, že zväz nechce hráčom z KHL do budúcnosti úplne zavrieť dvere do reprezentácie.

(max)