Násilie v Británii: Yousaf žiada povolanie armády, podľa Muska je občianska vojna nevyhnutná

V nedeľu v súvislosti s nacionalistickými nepokojmi vyvolanými v reakcii na dobodanie niekoľkých detí v britskom Southporte tamojší premiér Keir Starmer povedal, že urobí všetko, aby sa výtržníci postavili pred súd. Informovala o tom televízia Sky News.

?Time For War? Graffiti Marks Escalation In Belfast Riots - 3 Aug 2024 Nepokoje v Belfaste 3. augusta 2024. Foto: Profimedia.sk

„Garantujem, že budete ľutovať, že ste sa podieľali na týchto výtržnostiach,“ uviedol Starmer s tým, že sa to týka priamych účastníkov i tých, ktorí nepokoje podnecovali na sociálnych sieťach. 

Starmer tiež odsúdil útok na hotel Holiday Inn Express v Rotherhame, o ktorom sa predpokladá, že ubytováva migrantov, a označil ho za „neospravedlniteľný“.

„Ľudia v tejto krajine majú právo byť v bezpečí, napriek tomu sme svedkami útokov na moslimské komunity a na mešity,“ povedal ďalej Starmer.

„Chcem, aby ste vedeli, že títo násilníci nezastupujú túto krajinu a my ich postavíme pred súd,“ zdôraznil predseda vlády.

Moslimovia dostanú lepšiu ochranu

Ministerstvo vnútra v odozve na dianie skonštatovalo, že mešitám bude ponúknutá väčšia ochrana vďaka novým „núdzovým bezpečnostným“ opatreniam, ktoré možno rýchlo implementovať tam, kde to bude potrebné.

Nové bezpečnostné opatrenia budú „stavať“ na existujúcom vládnom programe Ochrannej bezpečnosti mešít, ktorý už financuje bezpečnosť v mešitách a moslimských školách.

Policajná predáčka: Musíme uznať príčinu protestov

Donna Jonesová, ktorá je policajnou komisárkou pre Hampshire a ostrov Wight a političkou Konzervatívnej strany, uviedla, že jediným spôsobom, ako zastaviť násilné scény, je „uznať, čo je ich príčinou“ a „pochopiť názory“ výtržníkov.

„Hoci ničivé útoky v Southporte v utorok boli katalyzátorom, zdá sa, že spoločná črta protestujúcich skupín sa zameriava na tri kľúčové oblasti: túžba chrániť suverenitu Veľkej Británie, potreba presadzovať britské hodnoty a v záujme toho zastaviť nelegálne prisťahovalectvo,“ povedala.

Skonštatovala, že zatýkanie ľudí je „liečenie symptómu a nie príčiny“ a že premiér musí odpovedať na otázky, ako bude nová labouristická vláda riešiť imigráciu a udržiavať britské hodnoty.

Jonesová, ktorú za jej postoj už liberálne a progresívne sily vo veľkom kritizujú, je tiež predsedníčkou Združenia policajných a kriminálnych komisárov v Spojenom kráľovstve.

Nemoslim, Afričan

Násilnosti v Británii prepukli po zverejnení dezinformácií, že útočník, ktorý na tanečnom workshope v Southporte na severozápade Anglicka v pondelok dobodal na smrť tri dievčatá a desať osôb zranil, je moslim a žiadateľ o azyl.

V skutočnosti sa čoskoro 18-ročný podozrivý identifikovaný ako Axel Muganwa Rudakubana narodil v Cardiffe vo Walese a jeho rodičia pochádzajú z Rwandy.

Deň po útoku sa v centre Southportu konalo pokojné zhromaždenie, kde si stovky ľudí uctili pamiatku troch obetí. Krátko po jeho skončení vypukli násilné protesty, počas ktorých utrpelo zranenia približne 40 policajtov. Demonštranti zakladali požiare, podpálili aj policajné dodávky a na policajtov a miestnu mešitu hádzali tehly či kamene.

K nepokojom odvtedy dochádza každý deň v mestách po celom Spojenom kráľovstve vrátane Liverpoolu, Manchesteru a Bristolu. Polícia počas nich zadržala desiatky výtržníkov – len od sobotňajšieho večera ich bolo 147.

Je však nutné zdôrazniť, že iniciátormi stretov nie sú len bieli nacionalisti reagujúci na brutálnu vraždu detí, ale aj prisťahovalci. Tamojšie poriadkové zložky podľa medializovaných informácií nestíhajú pokrývať viaceré menšie izolované incidenty, ktoré v uliciach miest vyvoláva jedna či druhá strana.

Viacerí pozorovatelia a médiá vrátane americkej CNN tvrdia, že Spojené kráľovstvo aktuálne čelí vôbec najväčším nepokojom za posledné roky.

Občianska vojna je podľa Muska nevyhnutná

Elon Musk, šéf spoločností Tesla a X a najbohatší človek na svete, skonštatoval, že občianska vojna v Spojenom kráľovstve je „nevyhnutná“.

V reakcii na videozáznam zverejnený na sociálnych sieťach, ktorý zobrazuje nedávne nepokoje v Británii, tento multimiliardár napísal: „Občianska vojna je nevyhnutná.“

Yousaf navrhuje povolať armádu

Humza Yousaf, bývalý predseda vlády Škótska, navrhol, aby Starmer poslal na potlačenie nepokojov v celej Británii armádu. V príspevku na X napísal: „O koľko sa to musí zhoršiť, kým tam pošleme armádu, Keir Starmer?“

„Polícia túto situáciu očividne nezvláda. Tento pogrom na moslimov a farebných ľudí bude stáť životy, ak títo krajne pravicoví zločinci nebudú zastavení,“ doplnil.

(tod/tasr)