Vatikánsky týždeň: Schizma v Nemecku a miernenie amerických biskupov

pápež František klobúk pokrývka Pápež na generálnej audiencii. Foto: AP/TASR

Pokračujúce napätie v cirkvi v Nemecku či medzi americkými biskupmi a prezidentom Joeom Bidenom. Tieto témy vrátane väčšej úlohy pre laikov a opätovnej výzvy k natalite dominovali tento týždeň u vatikanistov.

Pápež František oficiálne ustanovil starodávnu službu laického katechétu, aby podporil evanjelizáciu zdola v laickom prostredí. Prvým katechétom v diecéze je biskup – v rodine sú to rodičia – a má byť svedok viery, učiteľ, sprievodca a pedagóg, pripomenul pontifik v apoštolskom liste Antiquum Mysterium. Vyzval biskupské konferencie, aby vypracovali formačné postupy a kritériá pre túto službu. Pápež chce viac oficiálnych, pripravených (a nie náhodných, dočasných) katechétov, zvýrazniť rolu laikov a umenšiť klerikalizmus, čo uvítal i sekulárny denník Il Messaggero:

„Odovzdávanie kresťanskej viery v postindustriálnej, globalizovanej a tekutej spoločnosti ako je tá, v ktorej žijeme, sa ukazuje ako skutočná výzva pre cirkev, a to natoľko, že sa rozhodla zapojiť do tejto oblasti katechétky – ženy i mužov, čím sa stávajú stabilnou súčasťou hlavnej misie biskupov.“

Povzbudil tiež k vyššej natalite na Generálnych stavoch pôrodnosti v Ríme, keďže v Taliansku sa narodilo najmenej detí od zjednotenia krajiny v 19. storočí a umrelo najviac ľudí od druhej svetovej vojny.

„Nástupca“ Luthera varuje pred stratou katolíckej identity, schizma v Nemecku pokračuje

Schizma v Nemecku sa oficiálne začala 10. mája, napísali niektorí cirkevní analytici. Mnohí duchovní (takzvaní Seelsorger) po celej krajine otvorene požehnávali zaľúbených vrátane párov rovnakého pohlavia na znak nesúhlasu s Vatikánom, ktorý takéto konanie oficiálne zakázal. Pápežovo rozhodnutie vyvolalo jasný nesúhlas najmä medzi nemecky hovoriacimi kňazmi, teológmi i biskupmi, hoci tamojšia biskupská konferencia deň požehnávania zaľúbených neschválila.

Organizátori iniciatívy s názvom „Láska vyhráva“ tvrdia, že zastaraná sexuálna morálka sa vykonáva na úkor ľudí a podkopáva prácu v pastorácii.

Pápež František bol najviac turbulentnou osobou v cirkvi od počiatku svojho pontifikátu. To sa však mení a viac búrlivosti už vychádza z cirkvi v Nemecku, kde pontifik čelí druhej reformácii, predpovedá denník The New York Times.

O hlbokom rozdelení a o protestantizácii cirkvi v Lutherovej vlasti sa hovorí dávnejšie a pre bavorského kardinála Waltera Brandmüllera sa schizma už začala. Obáva sa jej tiež bývalý dlhoročný predseda Talianskej biskupskej konferencie kardinál Camillo Ruini a niekdajší prefekt Kongregácie pre náuku viery kardinál Gerhard Müller. Podľa neho nemecká cirkev existuje už len „v hlavách autoritárskych biskupov, ktorí zneužívajú svoj úrad, laických funkcionárov lačných po moci a ideologicky tvrdohlavých profesorov“. Nemecký kardinál preto situáciu vo svojej domovine vníma negatívne a konštatuje:

„,Skutočný život povýšený na pastoračnú superdogmu je trójsky kôň skonštruovaný bystrými oportunistami, aby oklamali svojich jednoduchých protivníkov. Iba Ježiš úplne pozná naše srdcia a realitu ľudského života v dobrom i zlom. Je Spasiteľom pred hriechom, smrťou a diablom. Nereagoval konformizmom a ,zmenou paradigmy‘ vo vierouke Izraela voči životným skutočnostiam, ako rozvod (ktorý bol v jeho čase bežný), závisť a zlá vôľa farizejov, ani na politické násilie Rimanov.“

Snaha protestantizovať katolícku cirkev sa vôbec nepáči všetkým protestantom. Bolo by to totiž nešťastím a stratou pre celé kresťanstvo, tvrdí pastor Alexander Garth z materského kostola reformácie vo Witenbergu, kde kázal i reformátor Martin Luther. Evanjelik Garth svoju sesterskú katolícku cirkev od protestantizácie odhovára. Je toho názoru, že svet potrebuje katolícku identitu i katolícku spiritualitu:

„Demokratizácia národnej cirkvi vždy znamená, že populistické minimálne kresťanstvo sa stáva cirkevným štandardom, čo vedie k banalizácii celej cirkvi a k rozriedeniu evanjelia.“

Katolícki „reformátori“ by vraj mali hneď a otvorene vstúpiť do protestantskej cirkvi, lebo tam nájdu všetko, za čo bojujú: „kňažné, synodálna ústava, vydaté farárky, feminizmus“, doplnil evanjelický pastor. Realitu vo svojej cirkvi napriek tomu vidí veľmi kriticky:

„Duchovný a fyzický stav protestantskej cirkvi je oveľa horší a následky sekularizácie sú ešte ničivejšie ako v katolíckej cirkvi.“

Synodalita v USA je vraj potlačená

Zatiaľ čo argentínsky pápež sa k problematickému vývoju v Nemecku prekvapivo nevyjadril, naopak k synode zbytočne vyzval taliansku cirkev, kde sa zatiaľ takéto výzvy neobjavili. Píšu to niektorí pozorovatelia a dodávajú, že biskupskú synodalitu, ktorú Jorge Bergoglio od začiatku podporuje, nedávno zľahka potlačil medzi biskupmi v USA. Prefekt Kongregácie pre náuku viery kardinál Luis Ladaria totiž v liste tamojším prelátom poradil, aby uprednostnili dialóg a opatrnosť, keďže hrozí, že odmietnu dať sviatosť prijímania pre prezidenta Joea Bidena. Ten sa hlási ku katolíckej viere i k pro-choice postoju schvaľovania umelých interrupcií.

Pre jedných Vatikán slušne zastavil biskupov USA pred ďalším rozdelením cirkvi v citlivej otázke, pre iných podkopal ich synodalitu.

Citát týždňa

Vyberáme z pápežovho príhovoru na Generálnych stavoch pôrodnosti:

„Solidarita zvoláva svet kultúry, športu a zábavy na podporu a zvýšenie pôrodnosti. Kultúra budúcnosti nemôže byť založená na jednotlivcovi a na obyčajnom uspokojovaní jeho práv a potrieb. Je potrebná kultúra, ktorá kultivuje chémiu celku, krásu daru, hodnotu obety.“


Ďalšie články