Biskupi v USA zvažujú odopretie prijímania Bidenovi pre podporu potratov. Vatikán ich krotí

Joe Biden Na snímke americký prezident Joe Biden informuje o vakcinačnom programe proti ochoreniu COVID-19 v Bielom dome vo Washingtone 4. mája 2021. Foto: TASR/AP

Prezident Joe Biden je katolík, k viere sa hlási a v politike sa správa v príkrom rozpore k tomu. Americkí biskupi preto riešia otázku: Zakázať či nezakázať úradujúcemu prezidentovi prijímať najdôležitejšiu sviatosť? Vatikán im k téme posiela svoje stanovisko a vyzýva k dialógu a rozvážnosti. Spoločný postup biskupov ohľadne udeľovania sviatosti prijímania pre katolíkov vo verejných funkciách, ktorí sú pro-choice, vyvoláva rôznorodé reakcie.

Kongregácia pre náuku viery vyzvala k opatrnosti Konferenciu biskupov Spojených štátov amerických. Prefekt vatikánskeho úradu kardinál Luis Ladaria v liste, ktorý zverejnili médiá, pripomenul americkému prímasovi José Gómezovi úskalia pripravovaného postupu voči katolíkom vo verejných funkciách, ktorí podporujú potraty a zastávajú aj iné morálne zlo. Americkí biskupi totiž v špeciálnom výbore diskutujú, nakoľko má katolík vo verejnej funkcii právo prijímať sviatosť eucharistie, keď sa otvorene hlási k „potratu, eutanázii a inému morálnemu zlu“.

To je prípad novozvoleného prezidenta USA z Demokratickej strany Joea Bidena, ktorý sa oficiálne hlási ku katolíckej viere i potratom zároveň. Pre mnohých je to nezlučiteľné a chceli by vidieť, aby biskupi takéto verejne činné osoby odsúdili. Nedávno sa v tomto zmysle vyjadril kardinál Raymond Burke, ktorý už v minulosti k téme spracoval obsiahle vyargumentované stanovisko, podľa ktorého to prípustné nie je a pro-choice katolíci sú odpadlíci. „Kto sa verejne a tvrdohlavo stavia proti pravde o viere a mravoch, sa nesmie odvážiť a prijať sväté prijímanie a ten, kto ho udeľuje, mu nemôže poskytnúť (túto) sviatosť,“ podčiarkol a odvolal sa na Kódex kánonického práva (číslo 751 a 1364).

Čo na to americká katolícka verejnosť?

Vnímanie Bidena sa bez prekvapenia delí podľa toho, či americkí katolíci volili demokratov alebo republikánov, väčšina katolíkov medzi republikánmi si myslí, že by Biden prijímanie dostávať nemal, demokrati medzi nimi si myslia opak. Ak ale opomenieme stranícke delenie katolíkov, väčšina z nich bez ohľadu na kategóriu, vek či rasu si myslí, že Biden by prijímanie dostávať mal. Myslí si to 67 percent zo všetkých, ktorí samých seba považujú za katolíkov, myslí si to 58 percent z tých, ktorí aspoň raz do týždňa chodia do kostola, 65 percent bielych a až 72 percent hispánskych katolíkov v Amerike, 71 percent z vekovej kategórie 18-49-ročných a 64 percent z kategórie nad 50 rokov.

Názory americkej verejnosti nedávno zisťoval aj prestížny Pew Research Center, prieskum sa uskutočnil začiatkom marca tohto roku. Ako ukazuje screenshot, americkí biskupi neriešia len otázku Joea Bidena či politikov, ale aj väčšiny svojich veriacich.

Foto: PewForum.org/screenshot

Zákony útočiace na život vraj treba odmietať

Ako vyzerá táto diskusia? Kardinál Ladaria tvrdí, že biskupi majú potvrdiť, že ktokoľvek „pracuje v zákonodarstve, má vážnu a jasnú povinnosť odmietať akýkoľvek zákon, ktorý útočí na ľudský život“. Súčasne však americkým prelátom radí, aby sa snažili o dialóg najprv medzi sebou a potom medzi pro-choice katolíkmi a biskupmi v ich (arci)diecézach. Mali by sa tiež poradiť s biskupskými konferenciami v iných krajinách, odporúča neverejný list vatikánskeho strážcu morálky.

Šéf vatikánskeho dikastéria tiež umenšuje význam listu svojho predchodcu kardinála Josepha Ratzingera (neskoršieho pápeža Benedikta XVI.) pre kardinála Theodora McCarricka z roku 2004, na ktorý sa odvolávajú biskupi USA. Dokument sa podľa kardinála Ladariu síce týkal prijímania pre pro-choice katolíkov, ale aj iného kontextu. V hre nebolo vytvorenie spoločného postupu zo strany biskupov, pričom nie všetci boli zajedno a navyše išlo o súkromnú komunikáciu.

Spoločný postup z dielne biskupov USA by bol „zavádzajúci“, lebo by nebol jednohlasný – ani medzi prelátmi v krajine nepanuje v tejto otázke zhoda. Potrat a eutanázia by sa tak vykreslili ako jediné kritériá na posudzovanie katolíckej morálky. Takýto postup by sa mal týkať všetkých veriacich a nielen jednej kategórie katolíkov, inak to môže viesť k nedorozumeniam v americkom episkopáte i v celej národnej cirkvi, uzatvára kardinál Ladaria.

Problémom sú vraj fanatickí biskupi. Biden rozdeľuje viac než Trump

Prezident Joe Biden nepredstavuje obzvlášť naliehavú výzvu. Problém je v tom, že biskupskú konferenciu „ovládla skupina fanatikov, ktorí spájajú politiku s náboženstvom tým najdetinskejším spôsobom“, napísal National Catholic Reporter. Vatikánsky „list vyzval biskupov, aby boli biskupi a konali tak, ako majú konať, a učili to, čo učí cirkev, a nie to, na čo nalieha politický výbor“ konferencie, doplnilo periodikum.

Podobne to vidia aj iné médiá, pre ktorých list Kongregácie pre náuku viery znamená, že biskupi USA nemôžu Joeovi Bidenovi odoprieť sviatosť prijímania. Vatikán podľa nich slušne a pozorne zastavil amerických biskupov pred ďalším rozdelením v cirkvi v otázke, ktorá má silný politický rozmer.

Aj vďaka tejto téme podľa niektorých komentátorov Joe Biden rozdeľuje spoločnosť viac než Donald Trump, a to hlavne katolícku komunitu. Vatikánsky list hovorí o nedosiahnuteľnej jednote biskupskej konferencie, čím vraj umožňuje biskupom, ako je Blase Cupich zo Chicaga, aby „umenšil vážnosť agresívnej potratovej politiky“.

Potratová mafia?

Pro-life publicisti koncom minulého roku písali o takzvanej „Bidenovej propotratovej mafii“, keďže v jeho administratíve majú byť otvorene pro-choice ľudia. Už v minulosti sa stalo že Joe Biden nedostal od kňaza sviatosť prijímania za svoj verejný postoj proti životu nenarodených. Na to uznanlivo spomínajú niektorí komentátori v Taliansku, keďže i v tamojšej politike sú pro-choice katolíci, ktorí by si zaslúžili rovnakú spätnú väzbu.

Prezidenta USA mal nepriamo kritizovať bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery kardinál Gerhard Müller. Tomu vyčítali, že sa príliš zameriava na potraty v súvise s prezidentskými voľbami v USA v roku 2020. Výhra pro-choice Bidena proti Trumpovi, ktorý potraty nepodporoval, údajne znamenala, že sa odstránilo väčšie nebezpečenstvo „blázna, ktorý by stlačil nukleárny gombík“. Nemecký prelát s tým nesúhlasil:

„Individuálna a sociálna etika má prednosť pred politikou. Hranica sa prekročí, ak sa viera a morálka dostanú do opozície voči politickej vypočítavosti. Nemôžem podporiť proabortívneho politika preto, že buduje domy pre ľudí – tým pre relatívne dobro prijímam absolútne zlo.“


Ďalšie články