Machala mieni zastaviť diskusie novinárov na školách. Drucker chce informovaný súhlas

Generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala chce zákonom zakázať diskusie a prednášky novinárov na školách. O hodnotovom formovaní dieťaťa má rozhodovať rodič, nie škola, tvrdí koaličná SNS.

Výjazdové rokovanie vlády v Dolnej Krupej Lukáš Machala. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Machala, ktorý bol s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou (nominantka SNS) v pondelok hosťom v internetovom rádiu Infovojna, kritizoval diskusie novinárov na školách. „Si vyprosím, aby akýkoľvek novinár z takzvaného mainstreamového média chodil po školách. My určite urobíme aj zákonnú úpravu, aby jednoducho nemohol chodiť kadekto po školách,“ povedal Machala.

Doplnil, že na školy chodí prednášať redaktor Denníka N Vladimír Šnídl, ktorý tam prednáša aj o mediálnej výchove. Tú má v gescii práve ministerstvo kultúry.

Odborníci na mediálnu výchovu na školy nechodia

Na školy nechodia podľa Machalu ani odborníci ministerstva kultúry na mediálnu výchovu.

Denník Štandard kontaktoval Machalu s otázkou, ako presne bude návrh zákona vyzerať. Do publikovania článku neodpovedal. Ak odpoveď zašle, uverejníme ju.

V Infovojne tiež povedal, že prednášajúci na školách, ktorí nie sú učiteľmi, budú musieť mať povolenie. „Nebudeme súhlasiť s tým, aby akýkoľvek redaktor akéhokoľvek média bez súhlasu ministerstva školstva ale aj ministerstva kultúry chodil a robil propagandu,“ priblížil Machala.

Rezort kultúry už o tejto téme komunikuje s ministerstvom školstva. Machala upozornil, že iniciatíva nemá za cieľ „nabúrať štátny vzdelávací program“, ktorý určuje obsah vzdelávania na základných a stredných školách.

Iniciatíva celej SNS

Machala bližšie neurčil, či ide o iniciatívu rezortu kultúry alebo SNS. Poslanec Roman Michelko (SNS) pre Štandard uviedol, že postojom SNS je, že hodnotovo formovať dieťa má rodič, nie škola a SNS bude v tomto smere vyvíjať iniciatívu.

„Novinári z jednoznačne vyhranených periodík by nemali ovplyvňovať deti a určite nie bez vedomia rodičov,“ zhodnotil Michelko.

SNS možno podá poslanecký návrh, avšak najskôr musí nastať dohoda v koalícii, poznamenal poslanec. Naznačil, že strana Hlas by s týmto návrhom mohla mať problém. „Drucker reagoval dosť podráždene,“ uviedol Michelko.

Minister školstva Tomáš Drucker už SNS za vyjadrenia o agende rezortu školstva kritizoval. Líder SNS Andrej Danko 8. augusta prezentoval zámer predložiť návrh zákona o obmedzení propagácie tém súvisiacich so sexuálnou orientáciou a rodovou identitou na školách.

„Minister školstva Tomáš Drucker oceňuje, že kolegovia zo SNS prejavujú záujem o školstvo. Verí však, že vnímajú dostatok problémov vo svojich vlastných rezortoch,“ reagoval rezort školstva v tlačovej správe.

Michelko predpokladá, že pred prvou parlamentnou schôdzou po letnej prestávke bude koalícia o návrhu rokovať. Stretnutie parlamentu je naplánované na 10. septembra.

20 diskusií Denníka N za pol roka

Redaktor Denníka N Vladimír Šnídl informoval, že za šesť mesiacov v roku 2023 navštívil 20 škôl po celom Slovensku. Šnídl chodí na školy diskutovať o dezinformáciách a sociálnych sieťach aj v roku 2024.

Denník N v reakcii na predchádzajúcu Machalovu kritiku diskusií na školách z 10. augusta reagoval výzvou na finančnú podporu vzdelávacej príručky o SNP, ktorú denník aj vydáva.

Príručky vydáva už od roku 2017. Tematicky sa zaoberajú dezinformáciami, historickými a ekologickými témami, ale aj architektúrou.

Školy o zákaze ideologickej reklamy vedia, reagoval Drucker

Denník Štandard zaslal otázky ministerstvu školstva, na ktoré do publikovania článku nedostal odpoveď. Po uverejnení článku tlačový odbor ministerstva školstva reagoval, že Tomáš Drucker si ctí koaličnú dohodu a nebude zasahovať do kompetencií rezortov, ktoré patria koaličným politickým stranám a to isté očakáva od aj od nich.

Minister Drucker tiež uviedol, že zriaďovatelia škôl a samotné vzdelávacie inštitúcie boli už pred niekoľkými mesiacmi informované, „o platnej legislatíve o zákaze akejkoľvek politickej propagácie a inej ideologickej reklamy na školách“.

Minister takisto pre Štandard uviedol, že v súlade s programovým vyhlásením vlády je plánovaná zákonná úprava, ktorá bude vyžadovať informovaný súhlas, pokiaľ škola plánuje žiaka vzdelávať nad rámec štátneho vzdelávacieho programu.