Cestovný ruch dostane trojnásobne viac financií. Cieľom je podpora značky Slovensko

Od budúceho roka budú organizácie v domácom cestovnom ruchu môcť získať trojnásobne viac financií na prilákanie domácich a zahraničných návštevníkov do slovenských regiónov.

Minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi. Foto: TASR/Dano Veselský.

Organizácie a subjekty v domácom cestovnom ruchu môžu získať od budúceho roka trojnásobne viac finančných prostriedkov na svoje aktivity. Zámerom je prilákať do slovenských regiónov za spoznávaním ich zaujímavostí viac domácich a zahraničných návštevníkov.

Fond na podporu cestovného ruchu, ktorý vznikne začiatkom roka 2025, bude mať v prvom roku svojej činnosti k dispozícii 20 miliónov eur. Minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nominant SNS) v utorok informoval, že peniaze budú určené hlavne regiónom, samosprávam a podnikateľom v cestovnom ruchu na to, aby zvýšili atraktivitu svojho prostredia a takisto podporili príjmy, zamestnanosť a všetky spoločné aktivity.

Viac peňazí do regiónov

„Novela zákona na podporu cestovného ruchu prinesie viac ako 10 miliónov eur do tohto systému. Prvá skupina sa bude týkať oblastných a krajských organizácií cestovného ruchu, kde vieme zvýšiť ich zdroje o viac ako 50 percent,“ uviedol minister. Druhá časť bude podľa neho zameraná na konkrétne projekty digitalizácie a podpory rozvoja tohto sektora.

Oblastné a krajské organizácie cestovného ruchu mohli doposiaľ získať od štátu maximálne 9,5 milióna eur. Ministerstvo cestovného ruchu tento objem plánuje zvýšiť o polovicu na 15 miliónov eur. „Keď k tomu zarátam 5 miliónov na konkrétne projekty a 20 miliónov do fondu, tak sa dostávame z ročnej alokácie 10 miliónov na úroveň 30 miliónov eur, čo je ten trojnásobok, ktorý sme avizovali,“ poznamenal Dušan Keketi. Vláda už pred týždňom schválila návrh zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu a novelu zákona o podpore cestovného ruchu.

Základnými strategickými piliermi rozvoja cestovného ruchu budú podpora značky Slovensko, rozvoj zahraničného turizmu formou podpory letiskových a leteckých spoločností, ale aj účasti Slovenska na zahraničných veľtrhoch a výstavách prostredníctvom národnej organizácie cestovného ruchu Slovakia Travel.

Podpora závisí od dane z ubytovania

Štátny tajomník ministerstva cestovného ruchu Marek Harbuľák priblížil, že na Slovensku je v súčasnosti 47 organizácií cestovného ruchu, z toho osem krajských a 39 oblastných. Každý rok môžu požiadať o dotáciu z ministerstva, určená je na to, aby vytvárali a prezentovali turistické produkty, ako aj drobnú infraštruktúru.

„Nárok na dotáciu vzniká z vybranej dane z ubytovania. Ak sa na Slovensku minulý rok v obciach, ktoré sú členmi oblastných organizácií cestovného ruchu, vybralo 20 miliónov eur na dani z ubytovania, tak môžu teoreticky požiadať v rámci dotácie až o takúto sumu,“ priblížil štátny tajomník. Tento nárok trochu znižuje to, koľko z vybranej dane vložia samosprávy späť ako členský príspevok do činnosti organizácie cestovného ruchu. V minulom roku to bolo cez 5 miliónov eur.

„Celkový nárok organizácií cestovného ruchu na dotáciu predstavoval tento rok 9,4 milióna eur. Ministerstvo tieto žiadosti a projekty schválilo a už aj vyplatilo. Ide zatiaľ o najvyššiu sumu, ktorú sme vyplatili,“ pokračoval Marek Harbuľák. Od budúceho roka sa tento nárok zvýši o spomínaných 50 percent.

Jedinou podmienkou je, aby tieto organizácie vytvárali spoločné projekty, spolupracovali a prichádzali s novými projektmi. „Dotácie, ktoré vyplácame, budú ešte efektívnejšie vynaložené, čo by malo prispieť k tomu, aby sa do regiónov v budúcnosti vracalo čoraz viac návštevníkov. To by malo vyprodukovať vyššie príjmy z dane z ubytovania,“ očakáva štátny tajomník.

Marek Harbuľák. Foto: TASR/Dano Veselský

Cestovný ruch ako jedna z priorít

Vedenie ministerstva rokovalo o podpore cestovného ruchu so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Medzi zakladateľmi organizácií cestovného ruchu sú totiž aj obce a mestá.

Predseda ZMOS Jozef Božik zvýšenie podpory cestovného ruchu ocenil. „Spájanie organizácií cestovného ruchu a ďalších miest a obcí do oblastných organizácií môže priniesť viaceré benefity pre mestá a obce,“ povedal.

Cestovný ruch vnímajú samosprávy ako jednu z priorít a spolu s ministerstvom chcú dosiahnuť, aby v januári budúceho roka počet samospráv v oblastných organizáciách narástol. Zároveň mienia podporovať medziobecnú spoluprácu tým, že viac oblastných organizácií sa bude podieľať na produktoch a dostanú vyššiu podporu. „Je potrebné vytvárať finančné nástroje, ktoré motivujú obce a mestá spájať sa aj pre cestovný ruch,“ dodal Jozef Božik.

Jozef Božik. Foto: Dano Veselský/TASR

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac