Drahšie mýto môže zvýšiť ceny nákladnej dopravy a následne aj tovarov

Mýtne poplatky pre cestných dopravcov sa majú zvýšiť od júla 2025. Daň z motorových vozidiel má klesnúť na minimálnu úroveň.

nákladné auto nákladné autá mýtna brána Mýtna brána. Foto: František Iván/TASR

Cestní nákladní dopravcovia na Slovensku si za mýto pravdepodobne značne priplatia. Okrem vyšších sadzieb za využívanie spoplatnených diaľnic a ciest majú uhrádzať po novom aj poplatky za emisie oxidu uhličitého (CO₂) a za externé náklady spojené so znečisťovaním ovzdušia. Celkové zvýšenie má dosiahnuť 40 percent, z toho za infraštruktúru 21 percent a za uvedené ekologické poplatky 19 percent.

Vláda už schválila príslušné zmeny v zákone o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií. Ten má od júla budúceho roka zároveň čiastočne prevziať európsku smernicu, takzvanú Eurovignette, z roku 2022 o mýtnych poplatkoch. Pre členské štáty Európskej únie je to povinné. Zámerom je podľa Ministerstva dopravy SR nastaviť mýtne sadzby tak, aby Slovensko v regióne nebolo tranzitnou krajinou pre kamiónovú prepravu.

Príjmy z mýta výrazne stúpnu


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.