Padne Brexit do zabudnutia? Británia sa chystá začať rokovania o spolupráci s Nemeckom

Premiér Spojeného kráľovstva Keir Starmer po stretnutí s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom povedal, že sa chystajú rokovať o dohode týkajúcej sa oblastí ako energetická bezpečnosť, technológia či veda.

Predvolebná diskusia Sunaka a Starmera Britský predseda vlády Keir Starmer. Foto: TASR/AP

Dohoda je súčasťou snahy Británie o „obrat v otázkach Brexitu“. Dotýkať by sa mala aj vzájomného prístupu k trhu a obchodu v Severnom mori, píše BBC.

Hoci podrobnosti nie sú známe, očakáva sa, že diskusie o zlepšení prístupu na trh sa zamerajú na oblasti pomoci firmám pri certifikácii výrobkov a poskytovanie väčšieho rozsahu informácií o verejných súťažiach. Definitívna podoba zmluvy s Nemeckom by mohla byť dohodnutá do začiatku budúceho roka.

Nadviazalo by sa tým na obranný pakt medzi oboma krajinami, o ktorom už rokovania prebiehajú a dokončený by mal byť na jeseň.

V tomto pakte, ktorý prezentovali minulý mesiac, sa obe krajiny zaviazali, že budú spoločne nakupovať viac vojenského vybavenia a uľahčia armádam druhej strany jeho používanie.

Starmer prisľúbil nadviazať užšie hospodárske vzťahy s Európou vrátane „oveľa lepšej“ obchodnej dohody, než akú koncom roka 2020 vyrokoval vtedajší premiér Boris Johnson. Starmerova labouristická vláda chce uzavrieť dohody s EÚ s cieľom znížiť hraničné kontroly potravín, zmierniť administratívne úkony pre koncertných umelcov a zvýšiť uznávanie pracovných kvalifikácií, čo by niektorým odborníkom uľahčilo prácu v zahraničí.

Chce tiež sprostredkovať bezpečnostný pakt s EÚ, ako aj novú dohodu o návrate neúspešných žiadateľov o azyl. Stále nie je jasné, či by Brusel prijal zásadné zmeny existujúcej obchodnej dohody Spojeného kráľovstva o brexite, ktorá sa má prehodnotiť v roku 2026.

(max)