Sme stratení! Američania porovnávajú náborové video svojej armády s náprotivkom Číny a Ruska

Záber z amerického a ruského náborového videa. Foto: reprofoto/Youtube Záber z amerického a ruského náborového videa. Foto: reprofoto/Youtube

Asi každý štát na svete investuje nemalé peniaze do náborových kampaní pre armádu. Je to prirodzená snaha motivovať ľudí, aby narukovali k obrane svojej vlasti, pričom tomuto cieľu väčšinou zodpovedá aj obsah daných snímok. Väčšinou.

Zaujímavou cestou sa pritom vybrala nedávna kampaň americkej armády s názvom The calling, v preklade „volanie“. Tá v piatich krátkych kreslených videách približuje životy pätice amerických vojakov a slúži ako doplnková kampaň pre Národné dni náboru do armády roku 2021.

Videá zobrazujú Havajčana Davida, ktorý mal problémy v škole, imigranta z Haiti Rickieho, černošskú speváčku Janeen, dcéru imigrantov z Dominikánskej republiky Jennifer a nakoniec Emmu, ktorej video vyvolalo asi najviac reakcií.

Tá mala podľa videa vcelku „typické detstvo“. Chodila na balet, hrala na husle či „pochodovala za rovnosť“. V Kalifornii bola vychovávaná svojimi dvoma matkami a ako sama tvrdí, „rada si predstavujem, že som bránila slobodu už odmala“.

Nepáči sa mi to

Táto kampaň však nezožala úspech, v aký zrejme tvorcovia dúfali. Na sociálnej sieti YouTube, kde boli videá zverejnené, dostalo každé značnú spŕšku kritiky. Kanál GoArmy neskôr zrušil pod videami komentáre, avšak väčšina z nich má aj tak masívne počty reakcií nepáči sa mi to.

Video s Emmou má viac ako 900-tisíc pozretí a cez 33-tisíc negatívnych reakcií. Naopak, páčilo sa len 728 užívateľom. Aj zvyšné videá kampane mali podobne chudobné pozitívne odozvy. Viacerí americkí veteráni či komentátori sa domnievajú, že táto kampaň podkopáva vidinu sily amerických vojsk.

Televízia Fox News informovala, že na sociálnej sieti Twitter sa rozhorela nová aktivita – porovnávanie americkej náborovej kampane s tou ruskou. „Sme stratení,“ komentoval to v krátkosti Den Gainor z konzervatívneho Centra výskumu médií.

https://twitter.com/dangainor/status/1395136629732425728

Rusi budujú vojsko, a my…

„Rusi budujú vojsko zamerané na zabíjanie a ničenie. My očividne budujeme armádu zameranú na vysvetľovanie mikroagresií a kritickej rasovej teórie členom afganských kmeňov,“ napísal pre zmenu konzervatívny stĺpčekár a novinár John Hawkins.

„Nemám slov. Bez debaty. Po viac ako desiatich rokoch v službe sa na to ťažko pozerá…“ dodal bývalý americký vojenský náborár Jim Wilbur.

https://twitter.com/johnhawkinsrwn/status/1395100213891772417

Zhodnotiť jednotlivé náborové snímky si môžete sami. Náborový materiál však, prirodzene, nemusí odzrkadľovať skutočnú silu či stav armády. Ruské video z roku 2017 nájdete nižšie.

V porovnaniach sa niekedy objavuje aj čínske náborové video z roku 2019. To nájdete na nasledujúcom odkaze.

Posun

Len pár rokov dozadu počas vlády Donalda Trumpa pritom americká armáda tvorila veľmi odlišné náborové kampane. Spomenúť tu môžeme video americkej námornej pechoty z roku 2018. To sa teší vysokej kvalite ako i odozvy užívateľov na sieti YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=wMqmP5C5WHI

Naopak, presne opačnú odozvu vyvolalo nedávne náborové video, tentokrát od americkej spravodajskej organizácie CIA. To je plné progresívnych termínov.

„Som farebná žena. Som matka. Som cisgenderová mileniálka, ktorej diagnostikovali všeobecnú poruchu úzkosti. Som intersekcionálna, ale moja existencia nie je začiarkovanie políčok,“ vysvetľuje agentka počas toho, ako sa nachádza v centrále CIA v Langley.

Intersekcionalita je podľa definície analytický rámec na pochopenie toho, ako sa kombinujú aspekty sociálnej a politickej identity človeka a vytvárajú rôzne spôsoby diskriminácie a privilegovanie osôb. Pojem predstavila jedna zo zakladateliek kontroverznej kritickej rasovej teórie Kimberlé Williams Crenshawová.


Ďalšie články