Šesť dôvodov mariánskej úcty podľa kardinála Ratzingera

Množstvo mariánskych sviatkov, pútnických miest, prívlastkov a označení pre Pannu Máriu je fenoménom, ktorý charakterizuje Katolícku cirkev od jej počiatkov. Je javom všeobecne rozšíreným všade tam, kde sa ohlasuje evanjelium.

Celoslovenský Deò rodiny v kostole na košickom Sídlisku KVP Cyril Vasiľ. Foto: Milan Kapusta/TASR

Celkom oprávnene by sa niekto mohol pýtať, či je možné k mariánskej téme ešte niečo dodať. Ale ani relatívne obmedzený počet evanjeliových údajov o Panne Márii nebráni tomu, aby súhrn udalostí a vzťahov dejín spásy týkajúcich sa Panny Márie nebolo možné vždy nanovo pochopiť, precítiť a ďalej odovzdať.

Veď aj v hudbe pracujeme len s ôsmimi základnými tónmi, a predsa ich harmonizácia, radenie, spájanie a striedanie poskytuje prakticky neobmedzenú možnosť kombinácií – v tom spočíva nekonečnosť a krása hudby, jej harmónie, symfónie. Ale tu nie je reč len o abstrakcii možnej kombinácie tónov. Panna Mária nie je nejaký abstraktný teologický koncept, je to osoba, je to žena, ktorá má svoje nezastupiteľné miesto v dejinách spásy.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.