Rusi začali v Kurskej oblasti veľkú protiofenzívu. Tvrdia, že oslobodili desať osád

Ruská armáda v Kurskej oblasti oslobodila asi desať osád, ktoré držali v moci ukrajinské sily. Pre agentúru TASS to uviedol čečenský veliteľ, generálmajor Apti Alaudinov, ktorého prezident Vladimir Putin poveril vyriešením situácie v tomto regióne.

Russia Ukraine Kursk Attack Akhmat Special Forces Ruský vojak v Kurskej oblasti. Foto: Profimedia.sk

„Je to dobrá situácia. Máme pravé krídlo kurského smeru […] naše jednotky prešli do ofenzívy. Včera a do dnešného dňa bolo na tomto smere oslobodených celkovo asi desať osád v Kurskej oblasti,“ povedal o veľkej protiofenzíve, ktorá sa podľa všetkého začala.

Ozbrojené sily Ukrajiny prišli podľa ruského ministerstva obrany za posledný deň o viac ako 350 vojakov a 13 bojových vozidiel rôzneho charakteru. Celkové straty počas celých bojov podľa rezortu presiahli 12 200 mužov. Toto tvrdenie však nie je možné nezávisle overiť.

Kanál Mash v stredu skonštatoval, že Rusko sa nachádza uprostred „miestnej protiofenzívy v regióne“ a že moskovské sily postúpili o 150 štvorcových kilometrov.

Podľa ruského rezortu tiež prišlo k zajatiu desiatich ukrajinských vojakov. Nepotvrdené zábery toho, ako skončili v moci domácich jednotiek, sa už objavili na sociálnych sieťach.

Problémy priznala aj ukrajinská monitorovacia skupina DeepState, ktorá má väzby na ukrajinský rezort obrany. Skupina informovala, že „situácia na ľavom (západnom) krídle ukrajinských síl v Kurskej oblasti sa zhoršila“.

Ruský protikremeľský vojenský analytik Jan Matvejev naznačil, že hlavný cieľ Rusov je uvoľniť svoje sily, ktoré sú v súčasnosti blokované v Gluškovskom okrese, a potom sa pokúsiť odrezať ukrajinskú logistickú trasu.

Zapojené majú byť najmenej dva útvary

Alaudinov na sociálnej sieti Telegram dodal, že Rusi nasadili do tejto bojovej operácie 155. brigádu námornej pechoty.

Telegramové kanály Dva Mayora a Rybar napísali, že okrem 155. brigády námornej pechoty sa na operácii zúčastňujú aj jednotky 51. výsadkového pluku.

Ruské letectvo takisto uviedlo, že v ukrajinskej pohraničnej Sumskej oblasti podniklo údery na miesta, kde boli sústredení zahraniční žoldnieri a ukrajinské zálohy.

Ukrajinci oficiálne mlčia

Tvrdenia o ruskom protiútoku sa objavili aj na ďalších dôležitých provojnových telegramových kanáloch a v súvislosti s vojnou ide jednoznačne o tému dňa.

Ukrajinskí predstavitelia údajnú zmenu na bojisku zatiaľ nekomentovali, no ak sa to potvrdí, podľa webu Kyiv Independent to môže pre Kyjev predstavovať vážnu výzvu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 6. septembra povedal, že Ukrajina v Kurskej oblasti kontroluje viac ako 1300 štvorcových kilometrov a približne 100 osád.


SNS pre zníženie dane v gastro sektore a zachovanie dane z pridanej hodnoty na úrovni 23 percent umožnila zníženie rodičovského dôchodku a daňového bonusu na deti.
Prejsť na článok
Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok