Od konca mája na Slovensko už aj bez karantény. Takto sa mení cestovný semafor

Cestovný semafor Mapa cestovného semaforu. Zdroj: MZ SR/Facebook

Cestovanie na Slovensko sa uvoľní. Ešte pred koncom mája by mal do platnosti konečne vstúpiť takzvaný cestovný semafor, ktorý určuje pravidlá vstupu na slovenské územie. Vyplýva to z rozhodnutia konzília odborníkov. Ešte to musí schváliť vláda a vydať ako vyhlášku.

Dobré správy z konzília odborníkov priniesol po niekoľkých týždňoch dohadovania odborníkov tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS). Podľa neho strávili experti viacerých rezortov a organizácií desiatky hodín nad tým, aby mohol vzniknúť nástroj na uvoľnenie hraničného režimu v podobe takzvaného cestovného semaforu.

Klus varuje, že semafor na cestovanie musí ešte odklepnúť vláda, aby mohol prejsť do vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. „Plánom je, aby bol čo najjednoduchší a v podstate hovoril občanom, kde im odporúčame cestovať a kde im cestovať neodporúčame,“ dodal tajomník rezortu diplomacie na svojom facebookovom profile.

Po všetkých potrebných legislatívnych krokoch by mal semafor začať platiť najneskôr vo štvrtok 27. mája.

Zmeny podľa semaforu

Ako už avizovali skôr, cestovný semafor bude na Slovensku rozdelený na tri farby. Zelenú, červenú a čiernu.

Do zelenej kategórie by mala podľa Klusa patriť celá Európska únia, pretože schengenský priestor berú ako jednu epidemiologickú jednotku. Navyše budú do zelenej patriť aj mimoeurópske štáty, ktoré majú vysokú mieru zaočkovanosti a priaznivú epidemiologickú situáciu, ako napríklad Izrael, Austrália, Nový Zéland, Japonsko. Klus tvrdí, že časom by mohli na zoznam pribudnúť ďalšie.

Po návrate zo zelených krajín platí, že by ľudia už nemuseli ísť do povinnej štrnásťdňovej karantény. Stačí, ak sú zaočkovaní alebo ak v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie COVID-19.

„Pri príchode na Slovensko sa zaregistrujete do eHranice (povinné je to pre všetkých, bez ohľadu na to, odkiaľ prichádzajú) a môžete pokračovať v bežnom živote. Ak nie ste zaočkovaní, ani ste neprekonali COVID-19, potrebujete sa zaregistrovať a absolvovať Ag/RT-PCR test po príchode, čím si tú 14-dňovú domácu karanténu môžete prakticky ihneď, alebo teda čím skôr, zrušiť negatívnym testom,“ vysvetľuje Klus.

Tajomník rezortu diplomacie odporúča a prosí ľudí, aby sa dali zaočkovať čím skôr a aby si tento rok vybrali na dovolenku z krajín, ktoré patria v cestovateľskom semafore do zelenej. „Vyhnete sa zbytočným problémom a prekážkam, navyše výrazne si uľahčíte návrat do bežného života po dovolenke či po ceste,“ dodáva Klus.

Pri čiernej a červenej farbe semaforu nechcel zachádzať do detailov, ale spresnil, že by mal byť každopádne rozdiel v dĺžke karantény po príchode na Slovensko. Na druhej strane však dodal, že ešte pred letom by sa niektoré červené krajiny mohli posunúť do zelenej alebo aj do čiernej, podľa vývoja pandémie.

Zóny bez covidu

Otvorenou zostáva podľa Klusa otázka, čo robiť s obľúbenými rezortmi, ktoré sú takmer úplne zaočkované, ako napríklad Phuket v Thajsku či niektoré rezorty v Turecku.

„Myšlienka stanovenia takzvaných COVID-free zón je totiž stále na stole a je pomerne zaujímavá. Vrátime sa k tomu najskôr o týždeň, dovtedy potrebujeme ešte preveriť viac dát a zvážiť, ako by to mohlo fungovať. Nateraz je táto kategória odložená v spiacom režime. Sme však ochotní o nej diskutovať, pretože je v našom záujme, aby organizovaní dovolenkári odlietali napríklad do tureckých rezortov zo Slovenska, nie z Viedne či Budapešti,“ vysvetlil úmysel vlády.

V súvislosti s bezcovidovými zónami osloví slovenská diplomacia naše ambasády v zahraničí, aby pomohli s preverením epidemiologickej „dôveryhodnosti“ rezortov v obľúbených destináciách mimo EÚ, aby si mohla byť vláda istá, že pre Slovákov nepredstavujú vážne riziko.

Mapa, ktorá určí, kam patria jednotlivé štáty, sa podľa Klusa bude prehodnocovať každý týždeň najmä z hľadiska výskytu nebezpečných variantov koronavírusu v Európe a vo svete.

„V takomto duchu budeme všetky závery a nové pravidlá tlmočiť aj našim partnerom v Európe a vo svete, aby vedeli, s čím môžu počítať, a tiež, aby nás podľa možnosti recipročne preradili k takzvaným menej rizikovým krajinám. Najmä z tohto pohľadu považujeme túto tému za mimoriadne dôležitú pre našich občanov, ktorí nevideli svoje rodiny už mesiace, alebo ktorým viazne podnikanie či iná pracovná činnosť,“ uzatvára Klus.


Ďalšie články